ОСББ “Молодіжний Переяслав” модернізувало систему опалення за програмою “Енергодім”

Інвестиція у енергоощадність своєї оселі є найкращим варіантом заощадження коштів у майбутньому. Варто почати з модернізації системи опалення, яка дасть економію у платіжках за комунальні послуги практично одразу після завершення робіт.

Мешканці будинку з ОСББ “Молодіжний Переяслав” у місті Переяслав постійно скаржилися на холод у квартирах, великі тепловтрати та захмарні суми у платіжках за тепло.

Тож у грудні 2019 року вони подали заявку на участь у програмі “Енергодім”: обрали пакет А “Легкий”, впровадження енергозаходів за яким вирішило ці проблеми. 

Наприкінці квітня 2021 року ОСББ отримало останню частину гранту, загальна сума якого складає понад 466 тис. грн або 60% вартості проекту за умовами Програми. 

Характеристики будинку

Їх п’ятиповерховий будинок збудований у 1980 році, має 94 квартири та 6 під’їздів, у ньому живуть 94 співвласники.

Мешканці обрали пакет А “Легкий”, за яким встановили індивідуальний тепловий пункт (ІТП), тепловий лічильник та автоматичні (балансувальні) клапани, що дало змогу забезпечити рівномірний розподіл тепла у будинку.

До цього, мешканці взяли участь у інших програмах підтримки, за якими утеплили технічний поверх та встановили нові вікна у місцях загального користування.

Детальніше про всі заходи, впроваджені в будинку ОСББ “Молодіжний Переяслав”, дивіться на карті проектів: https://bit.ly/2K4hvAb

1

Основні показники проекту

Загальна вартість проекту –  761,6 тис. грн, з яких близько 466,3 тис. грн або 60% грант за програмою, зокрема:

– 11,9 тис. грн – за енергоаудит

– 36,9 тис. грн – за розробку проектної документації та її експертизу

– 417,5 тис. грн – за роботи, матеріали та обладнання

Власний внесок співвласників загалом –  295,26 тис. грн.

Вартість робіт на кожну квартиру склала 48,92 грн/м2 або 2935 грн для квартири площею 60 кв/м2.

Тривалість проекту – 17 місяців (12.2019-04.2021).

Заощадження

Розрахункова економія після впроваджених заходів складає 153,1 тис. кВт∙год/рік або 240,4 тис. грн/рік. 

Таким чином споживання енергії скоротиться на 12,2%.

Заявлене річне скорочення викидів СО2 – 144 тонн/рік. 

2

“Після проведених енергозаходів температура у квартирах у різних частинах будинку зрівнялася. Також ми вже у перший місяць після реалізації заходів отримали економію у платіжках за опалення. До прикладу, економія за споживання тепла за трикімнатну квартиру площею 63 м2 у порівнянні з аналогічною квартирою у будинку поруч без лічильника та ІТП, у перший місяць була 320 грн, а потім 450 грн”, – розповідає Надія Ієговська, голова правління ОСББ “Молодіжний Переяслав”.

“Енергодім” – комфорт та економія у ваш дім”. Детальніше про Програму: /energodim/

Регіональні радники нададуть безкоштовні консультації з будь-яких питань щодо Програми, їх контакти за посиланням: https://bit.ly/37wJodf

Програма «Енергодім» фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок Державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC, GIZ та ПРООН.