Запоріжжя — перше місто, яке надаватиме додаткову підтримку учасникам Програми «Енергодім» у межах спрощеного пакету «А»

Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків Запоріжжя, які впроваджуватимуть енергоефективні заходи у межах пакету «А» Програми «Енергодім», місто відшкодує частину витрат — відповідну програму затвердила Запорізька міська рада. Її дія поширюється на ОСББ, які отримали від Фонду повідомлення про схвалення заявок. З міського бюджету їм компенсують частину коштів — 10% загальної вартості виконаних робіт, але не більше 200 тис. грн.

Прийом заявок за спрощеним пакетом «А» розпочався у липні поточного року. Наразі у межах цього пакету Фонд компенсує ОСББ 40% вартості проєктів (максимум — 2 млн грн). За отримані кошти ОСББ можуть встановити індивідуальний тепловий пункт (обов’язково) і вузол комерційного обліку тепла, теплоізолювати або замінити трубопроводи системи внутрішнього теплопостачання та ГВП в неопалюваних приміщеннях, провести гідравлічне балансування системи опалення, замінити віконні або балконні дверні блоки у місцях загального користування, замінити зовнішні двері або облаштувати тамбури зовнішнього входу.

«Компенсація містом частини витрат ОСББ — це дійсно суттєва підтримка, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Сьогодні важливо діяти разом, допомагаючи відповідальним ОСББ, які навіть під час війни прагнуть модернізовувати будинки. Зі своєї сторони Фонд робить усе, щоби процес термомодернізації не зупинявся. Ми вдвічі зменшили розмір власного внеску учасників Програми “Енергодім” за спрощеним пакетом заходів “А” — тепер він становить 20%. Крім того, додався ще один банк-партнер Фонду — ГЛОБУС БАНК, який кредитує учасників Програми “Енергодім” без початкового внеску під 16% річних терміном на п’ять років. Всі ці інструменти у поєднанні з регіональною підтримкою мінімізують фінансове навантаження на ОСББ і дають їм змогу реалізовувати проєкти максимально швидко. Дякуємо Запорізькій міській раді за відповідальну позицію. Такі ініціативи — це вклад в енергонезалежне майбутнє нашої країни».

Фонд енергоефективності відкритий до співпраці з органами місцевого самоврядування. Разом із командою регіональних консультантів IFC допомагає муніципалітетам розробляти та адаптувати програми підтримки енергоефективності для ОСББ, проводити навчання співробітників профільних структурних підрозділів з підтримки співвласників будинків.

Деталі про Програму «Енергодім»