Програмі «ВідновиДІМ» — один рік

Програма «ВідновиДІМ», яка почала діяти 21 листопада 2022 року, стала реакцією Фонду енергоефективності на руйнування, спричинені обстрілами ворога. 

Пілотний етап Програми «ВідновиДІМ», учасники якої отримують гранти на ремонтні роботи у пошкоджених внаслідок війни будинках, фінансував виключно Європейський Союз. Основний етап фінансується коштом ЄС та Уряду України — наприкінці вересня дія Програми поширилася на територію всієї країни, крім тимчасово окупованих території та територій активних бойових дій.

Фонд енергоефективності надає ОСББ гранти, що компенсують 100% вартості витрат на виконання необхідних робіт і закупівлю матеріалів (70% суми авансується). Приєднатися до Програми можуть будинки, у яких не пошкоджена механічна стійкість несучих конструкцій. Максимальний розмір гранту — 7,2 млн грн. За отримані кошти ОСББ ремонтують фасади і покриття будинків, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, замінюють віконні блоки та блоки балконних дверей, а також зовнішні двері.

Серед найближчих планів Фонду — розширити перелік заходів, зокрема надати ОСББ можливість виконувати ремонтні роботи у місцях загального користування, а також встановлювати у будинках пандуси і підйомники. Вже є рішення Координаційної ради донорів — відбувається внесення змін до Програми. Також з донорами обговорюється можливість надання грантів на виконання протиаварійних робіт, що дозволить приєднатися до Програми будинкам із пошкодженням елементів несучих конструкцій.

Програма «ВідновиДІМ» стала рятівною для тисяч українців — вона дала їм змогу повернутися до власних домівок у комфортні умови. Протягом року Фонд отримав від ОСББ 315 заявок на участь у ній, а це понад 25 000 домогосподарств. Повністю завершені будівельні роботи на 66 проєктах. Ще на 107 роботи завершені частково. У межах Програми Фонд компенсував ОСББ понад 245 млн грн.

Якщо ваш будинок також потрапив під обстріли, звертайтеся до Фонду енергоефективності. Ми чекаємо на заявки від ОСББ!