Історії успіхуPost->IDНовини

Відновлення будинків за програмою «ВідновиДІМ»: досвід ОСББ «Тургенівська, 66-Б» з міста Ірпінь

Будинок ОСББ «Тургенівська, 66-Б» — один із понад півтисячі багатоповерхівок міста Ірпінь, які були пошкоджені уламками від російських артснарядів та ударів авіації рф. І зараз — це один із близько сотні будинків Київщини, відновлених за програмою «ВідновиДім» Фонду енергоефективності. Зокрема, на відновлення свого будинку ОСББ «Тургенівська, 66-Б» отримало від Фонду грант у розмірі 4 млн грн.

«В моєму управлінні загалом 22 будинки і, на жаль, 10 з них були пошкоджені внаслідок російської агресії, — розповідає Валентин Тищенко, голова правління ОСББ  «Тургенівська, 66-Б». — Усі ці десять будинків зазнали значних пошкоджень і аби запобігти подальшому руйнуванню будівель, першочерговим завданням для себе ми визначили відновити покрівлі та несучі конструкції. Спочатку самостійно розпочали збір коштів, потім підтримку надала міська влада. Від міста ми отримали будівельні матеріали, а із зібраних власних коштів сплачували за роботу підрядних організацій. Таким чином ми відновили несучі конструкції і це дало нам можливість стати учасниками програми «ВідновиДім» Фонду енергоефективності». 

Валентин Тищенко зазначив, що будинок на вул. Тургенівська, 66-Б був повністю відновлений першим із 10 тих, що знаходяться в його управлінні та були пошкоджені російською армією. 

«Внаслідок артилерійських обстрілів у цьому будинку вигоріло вщент кілька поверхів, вся інженерія була знищена, — згадує голова правління. — Отримавши від Фонду перший транш 70% ми розпочали відновлення. Результат отримали ще кращий, ніж був до пошкеджень, адже при будівництві будинок був утеплений пінопластом, а за програмою «ВідновиДім» ми утеплили його мінватою. Тепер маємо відновлений будинок та ще й економимо тепло, відповідно менше платимо за опалення. Наш будинок відносно новий, зданий в експлуатацію у 2020 році і якби мешканці не знали, що з ним сталося, то навіть і не зрозуміли б що там щось відбувалось, відновлювальні роботи виконані чітко за проєктом, поданим забудовником. Програма «ВідновиДім» дозволила нам дуже швидко, оперативно та водночас якісно виконати всі роботи і завдяки цьому мешканці вже повернулись додому. За це ми надзвичайно вдячні Фонду енергоефективності».   

У будинку ОСББ «Тургенівська, 66-Б» за програмою «ВідновиДІМ» виконали ремонт пошкоджень фасадів і даху будівлі, замінили пошкоджені світлопрозорі огороджувальні конструкції, зовнішні та внутрішні тамбурні двері, всі інженерні мережі.

Нагадуємо, що за грантові кошти у межах Програми “ВідновиДІМ” можна зробити наступне:

  • Замінити або відремонтувати вікна, блоки балконних і зовнішніх дверей
  • Відремонтувати пошкоджені фасади і покриття будівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж
  • Провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження у під’їздах.
  • Забезпечити безперешкодний доступ для маломобільних груп населення — встановити пандуси та підйомники. 

Відшкодування відбувається наступним чином:

  • Перший транш гранту — 70% вартості матеріалів і робіт — ОСББ отримує авансом, після приєднання до грантового договору. 
  • Другий транш — 30% виплачується після завершення робіт.

Програма фінансується за кошти Євросоюзу — 80%, а 20% — кошти державного бюджету України.

З 22 березня граничний розмір гранту, який ОСББ може отримати на один об’єкт відновлення, збільшений до 8 млн грн.

 Деталі про Програму — за посиланням: https://eefund.org.ua/recovery/