Зміни у Програмі «ВідновиДІМ»: розширення території дії, вимоги до підрядників і документів, питомі вартості

21 вересня Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми відновлення пошкоджених внаслідок війни будинків «ВідновиДІМ» і додатків до неї. Вони вступають у дію 25 вересня.

«ВідновиДІМ»: що нового

Територія Програми розширилася

Відтепер Програма «ВідновиДІМ» діє на всій території України, крім тимчасово окупованих територій і територій активних бойових дій (зокрема території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси), а також населених пунктів, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування.

Нові граничні питомі вартості

Встановлені нові граничні питомі вартості ремонту пошкоджень конструкцій даху/покриття будівлі (крім протиаварійних робіт з відновлення несучої здатності конструкції перекриття верхнього поверху): 1550 грн/м² — ремонт гідроізоляційного покриття даху (м’якої покрівлі); 1800 грн/м² — ремонт скатного покриття; 2100 грн/м² — теплоізоляція перекриття останнього поверху та/або покриття будівлі (мансарди), крім улаштування звукоізоляції між поверхами; 3950 грн/м² — відновлення суміщеного покриття (з утепленням).

Увага! Норма не поширюється на проєкти ОСББ:

  • Заявки на отримання гранту яких (Заявки № 1) були схвалені до вступу в дію змін до Програми «ВідновиДІМ» (нові граничні питомі вартості також не будуть застосовуватися під час розгляду Заявок про завершення робіт — Заявок № 2, поданих цими ОСББ);
  • Заявки про завершення робіт яких (Заявки № 2) подані та ще не схвалені Фондом на момент вступу в дію змін до Програми «ВідновиДІМ».

Витяг про пошкоджене майно — серед обов’язкових документів

Перелік документів ОСББ в межах участі у Програмі «ВідновиДІМ» розширився. Відтепер бенефіціарам необхідно подавати до Фонду і копію витягу з Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Можливість подання до Фонду протоколу засідання правління ОСББ

Перелік документів, які ОСББ подає до Фонду для участі у Програмі, залежить від території, на якій воно діє. Якщо на території, де ведуться (велися) бойові дії, слід подавати або витяг з протоколу засідання правління ОСББ, або витяг з протоколу загальних зборів ОСББ, на яких ухвалене рішення про відновлення пошкодженого багатоквартирного будинку та участь у Програмі. Якщо ОСББ діє на іншій території — витяг з протоколу загальних зборів ОСББ, на яких ухвалене рішення про відновлення пошкодженого багатоквартирного будинку та участь у Програмі.

Зверніть увагу! У витягу з протоколу засідання правління ОСББ зазначається: загальний кількісний та персональний склад правління; перелік членів правління, які присутні на засіданні; інформація про закріплену в статуті кількість голосів членів правління, необхідну для ухвалення рішень.

Уточнені вимоги до будівельних компаній та інших підрядників

  • До періоду діяльності підрядника фізичної особи-підприємця в будівельній галузі (який має становити більше трьох років) може бути зарахована і діяльність різних юридичних осіб, якщо в таких юридичних особах зазначена фізична особа є кінцевим бенефіціарним власником і керівником.
    До періоду діяльності не зараховується діяльність підрядника, у якого протягом останніх шести місяців відбулася зміна керівника та усіх кінцевих бенефіціарних власників підрядника (продаж компанії). Виняток: підрядник після зміни керівника та усіх кінцевих бенефіціарних власників виконував будівельні роботи за програмами Фонду та Заявка щодо таких об’єктів схвалена Фондом.

  • Вимога щодо досвіду виконання протягом останніх чотирьох років не менше трьох аналогічних договорів: принаймні один з таких договорів тепер може бути укладений з учасником Програми «ВідновиДІМ».
    Крім того, до досвіду виконання аналогічних договорів можуть бути зараховані договори різних юридичних осіб, якщо вони мають спільних кінцевих бенефіціарних власників і керівника. До досвіду виконання аналогічних договорів підрядника фізичної особи-підприємця можуть бути зараховані договори різних юридичних осіб, якщо в таких юридичних особах зазначена фізична особа є кінцевим бенефіціарним власником і керівником.

  • Фонд ухвалює рішення про невідповідність підрядника, якщо раніше відхиляв заявку ОСББ у межах участі у програмах «ВідновиДІМ» або «Енергодім» з підстав неякісного/несвоєчасного виконання будівельних робіт таким підрядником.