Вебінар для ОСББ Миколаївської та Дніпропетровської областей

Під час вебінару для ОСББ Миколаївської та Дніпропетровської областей фахівці Фонду енергоефективності розповіли про практичні аспекти реалізації Програми «ВідновиДІМ». Представники ОСББ дізналися про умови участі у Програмі, етапи отримання гранту, вимоги до підрядних організацій. Вебінар відвідали понад 70 учасників.

«Минулого року Фонд енергоефективності змінив фокус уваги, закцентувавши його на відновленні будинків, пошкоджених внаслідок війни, — прокоментував Дмитро Сирих, начальник відділу верифікації проєктів. — 21 листопада 2022-го почав діяти пілотний етап Програми “ВідновиДІМ”, якому передували законодавчі зміни і переговори з донорами. 9 лютого 2023-го територія дії Програми розширилась на Миколаївську, Дніпропетровську області, а також на місто Київ. На пілотний етап, який фінансується виключно за кошти Європейського Союзу, залучені 5 млн євро. Загалом на всю Програму ЄС виділяє 25 млн грн. Крім того, у межах основного етапу Програми плануємо запустити механізм державного співфінансування на рівні 20%. За три місяці реалізації Програми ми визначили основні напрями, які потребують уточнень, і вже внесли відповідні зміни. Збільшився і максимальний розмір гранту для одного об’єкту відновлення — з 6 до 7,2 млн грн».

Внаслідок бойових дій на території Миколаївської та Дніпропетровської областей пошкоджені сотні багатоповерхівок. За попередньою інформацією, зокрема у Миколаєві, зазнали руйнувань 874 будинки. Відновлення житла за програмою «ВідновиДІМ» дає змогу мешканцям швидко повертатися у власні домівки — 100% вартості робіт і матеріалів компенсується (70% — авансом). Всі протиаварійні роботи з усунення пошкоджень несучих конструкцій мають бути виконані до участі у Програмі. Адже «ВідновиДІМ» компенсує винятково заміну або ремонт пошкоджених блоків віконних та блоків балконних дверей, зовнішніх дверей, ремонт пошкоджень фасадів і покриття будівлі, обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

Анастасія Щербініна, провідна експертка із енергозбереження та енергоефективності Фонду, зазначила: «Мета Програми — відновити конструктивну оболонку будинку, зробити його комфортним для проживання, забезпечити роботу інженерних систем. Першочергово ОСББ слід замовити звіт з технічного обстеження, за яким має бути зрозумілий об’єм пошкоджень та їхні причини. На підставі цього звіту складається проєктна документація, яка має містити дефектний акт, пояснювальну записку і кошторис. Після вибору підрядника та проходження державної експертизи з цими документами ОСББ може подавати заявку до Фонду енергоефективності. Звертаю увагу, технічне обстеження будинку може проводити експерт з відповідного класу наслідків. Пошкодження необхідно підтвердити фотоматеріалами. Після прийому заявки ОСББ отримує 70% гранту — може закуповувати матеріали і починати роботи».

Для якісної та максимально прозорої процедури реалізації Програми Фонд енергоефективності встановив граничні вартості робіт, що включають вартість матеріалів та обладнання. Зокрема, для світлопрозорих конструкцій вони такі: 8000 грн/ м² в комплекті для опалювальних приміщень, 5500 грн/м² — для неопалювальних.

«Фонд встановив вимоги до підрядних організацій, яких зобов’язані дотримуватися ОСББ, — розповіла Юлія Якимцова, начальниця відділу комплаєнсу — Після отримання першого траншу гранту, за деякими винятками, зміна підрядника заборонена. Серед важливих вимог до підрядників — мінімум трирічний досвід роботи у будівельній галузі, протягом яких виконані мінімум три договори за аналогічними роботами. Якщо ж цей досвід менший, участь підрядника можлива, якщо він має завершені проєкти за Програмою “Енергодім” або більшу кількість виконаних договорів, укладених через портал Prozzoro».

Нагадаємо, що до 9 лютого Програма «ВідновиДІМ» діяли тільки на території Київської, Сумської, Чернігівської та Житомирської областей. За цей період до неї приєдналися 4122 домогосподарства. Сума грантів склала млн грн.

Більше про Програму «ВідновиДІМ» читайте на сайті.