Питання термомодернізації та відбудови на ІІІ Всеукраїнському форумі Фонду енергоефективності

Впровадження енергоощадних заходів та реалізацію відбудовних проєктів в умовах повномасштабної війни обговорили учасники політичної панелі ІІІ Всеукраїнського форуму Фонду енергоефективності. Захід, покликаний стати майданчиком для дискусії між владою, Фондом та об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, відбувся у Львові в межах XIV Всеукраїнського форуму ОСББ.

Юлія Перчук, директорка Офісу підтримки реформ Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, зазначила, що наразі Фонд енергоефективності — єдиний державний інструмент термомодернізації будинків. «Міністерство ставитиме питання щодо фінансування Фонду у 2024 році, яке необхідне для його повноцінної роботи, — розповіла вона. — Крім того, наразі Міністерство розробляє стратегію термомодернізації будівель до 2050 року — вона фокусується як на наявних, так і на потенційно створених будівлях».

Приєднався до дискусії директор проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні» Айке Мейер. «Вдячний за організацію такого Форуму, який ще раз доводить: ОСББ — це приклад тієї стійкості, завдяки якій Україну сьогодні знає світ, — прокоментував він. — Житловий сектор України має великий потенціал для впровадження енергоощадних заходів — це 30% споживання енергії. Війна додає складних викликів у цьому процесі, та енергоефективність залишається важливою. Адже термомодернізація дасть змогу підвищити енергобезпеку країни, що особливо важливо сьогодні. Серед нових викликів — і відбудова. Дякую Фонду, який зміг використати власні досвід і потужності, щоби долучитися до відновлення пошкоджених будинків. Та одночасно зміг забезпечити допомогу ОСББ, які термомодернізують своє житло. Ми продовжуватимемо підтримувати Фонд — як у межах Програми “Енергодім”, так і у межах нової Програми “ГрінДІМ”. Такі ініціативи сприяють зеленій відбудові за принципом “краще, ніж було” та економічній стійкості України».

Сьогодні Фонд реалізує дві ініціативи: учасники Програми «Енергодім» отримують гранти на впровадження енергоощадних заходів, учасникам Програми «ВідновиДІМ» компенсують 100% вартості відновлення будинків, пошкоджених внаслідок війни. Наступного року Фонд запустить нову ініціативу — за Програмою «ГрінДІМ» надаватиме гранти зокрема на встановлення сонячних панелей.

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності, зазначив, що повномасштабна війна вимагає рішучих дій. «Маємо розуміти, що комплексна термомодернізація — досить складний процес, — пояснив він. — У Литві, наприклад, такі роботи на одному будинку тривають в середньому три роки і передбачають значні фінансові вкладення. Сьогодні ми не можемо дозволити собі такі проєкти. Тому Фонд спростив пакет “А” Програми “Енергодім”. Тепер ОСББ отримують гранти на модернізацію інженерних систем, зокрема встановлення індивідуальних теплових пунктів. Такі проєкти можна реалізувати за шість місяців і досягти скорочення споживання енергії на рівні 25%. На початку війни ми поставили перед собою кілька завдань, серед них — надалі підтримувати термомодернізацію будинків за Програмою “Енергодім”. Щоби підтримати ОСББ, підписали угоду з ГЛОБУС БАНКом, який сьогодні кредитує під 16% річних, запровадили авансування і зменшили вдвічі власний внесок бенефіціарів. Ще одне завдання — сприяти поверненню додому людей, будинки яких пошкоджені. Робимо це у межах Програми “ВідновиДІМ”. І вже розробили нову ініціативу — Програма “ГрінДІМ” допомагатиме розвивати альтернативні джерела енергії».

Важливість впровадження енергоощадних заходів відмітила і координаторка житлово-комунальних програм Громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко. «Енергоефективність — на часі, — впевнена вона. — Ми дійсно не можемо реалізовувати масштабні проєкти, адже пріоритет — питання захисту країни. Але такі ініціативи, як встановлення ІТП у багатоквартирних будинках, необхідно впроваджувати. Фонд має інституційну спроможність реалізовувати термомодернізаційні та, як показав час, відбудовні проєкти. Важлива фінансова підтримка. Адже європейські донори керуються чіткою позицією: Україна має брати участь у фінансуванні енергоефективних проєктів».

Всеукраїнський форум Фонду енергоефективності вже втретє ініціює профільне обговорення актуальних питань учасниками процесу модернізації житлового сектору країни. Крім політичної панелі, під час Форуму відбулися презентації можливостей та результатів програм «Енергодім» і «ВідновиДІМ».