Програми «ВідновиДІМ» та «ГрінДІМ»: реакція Фонду на нові виклики

Про програми, запроваджені з огляду на виклики часу, говорили учасники ІІІ Всеукраїнського форуму Фонду енергоефективності. Представники ОСББ поділилися власним досвідом ремонту багатоповерхівок у межах Програми «ВідновиДІМ», а також дізналися деталі нової ініціативи Фонду.

Програму «ВідновиДІМ», учасники якої отримують гранти на ремонт пошкоджених внаслідок обстрілів будинків, Фонд розробив і запустили рекордно швидко — за сім місяців. Її пілотний етап діяв до кінця вересня цього року і фінансувався виключно коштом Європейського Союзу. Вже повністю або частково відновлені понад 190 будинків.

«Я як колишній голова ОСББ з Ірпеня теж брав участь у поданні заявки на участь у цій Програмі, адже мій будинок постраждав внаслідок бойових дій, — розповів Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності. — Загалом за перший день дії Програми Фонд отримав 67 заявок, більшість — з Київщини. Тоді ця ініціатива діяла на території чотирьох областей, згодом поширилася ще на дві. Сьогодні ж приєднатися до неї можуть ОСББ з усієї України, крім окупованих територій і територій активних бойових дій. Це величезна допомога, адже грант покриває 100% витрат, зокрема 70% авансуються. Важливо, що у межах Програми ми керуємося принципом “краще, ніж було”. Наприклад, нові вікна мають бути енергоефективними. Питомі вартості, встановлені Фондом, дозволяють виконувати якісні роботи та усувають корупційні ризики. Якщо співвласники перебувають в інших містах або за межами України, це не перепона для голосування за участь будинку у Програмі — дозволені електронні підписи. Для ухвалення позитивного рішення достатньо більше 50% голосів, адже Фонд відшкодовує всі витрати на будівельні роботи з відновлення, співвласникам не потрібно залучати кошти з інших джерел».

Сьогодні за отримані кошти ОСББ ремонтують покриття і фасади, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, замінюють віконні та балконні дверні блоки, а також вхідні двері. Невдовзі перелік цих заходів розшириться, зокрема можна буде зробити ремонт у місцях загального користування, облаштувати пандуси і підйомники, а також виконати протиаварійні роботи. Максимальна сума гранту збільшиться з 7,2 до 8 млн грн.

До обговорення процесу реалізації Програми «ВідновиДІМ» приєдналися регіональні радники програми IFC з підтримки Фонду енергоефективності, а також ОСББ. Серед активних учасників Програми — Миколаївщина, яка значно постраждала від російських обстрілів. Фонд отримав вже понад 80 заявок від місцевих ОСББ. Так, ОСББ «Паритет Ліски» з Миколаєва, яке подало заявку до Фонду наприкінці літа, планує завершити відновлювальні роботи цього року — розмір гранту становить понад 5 млн грн. В Охтирці ж Сумської області, яка прийняла бій на початку повномасштабного вторгнення, у Програмі беруть участь понад 20 будинків. Серед них — ОСББ «Ківшар 82», відновлення якого коштувало понад 3 млн грн. ОСББ не побоялося приєднатися до ініціативи одним із перших — і сьогодні до нього звертаються за порадами мешканці інших пошкоджених будинків.

Найбільший будинок, відремонтований за Програмою «ВідновиДІМ», розташований на Київщині, в Ірпені. У складі ОСББ «Фаворит на Мінеральній» — 352 квартири, а це понад 1500 мешканців, які після ремонту змогли повернутися додому. «Вдячний Фонду і донорам за розробку і фінансування механізму, який дає змогу проводити відновлювальні роботи вже зараз, — зазначив Сергій Казаку, регіональний радник програми IFC з підтримки Фонду енергоефективності у Київській області. — Варто зазначити, що багато мешканців Ірпеня вже вдруге переживають цю трагедію, адже переселилися сюди з Донеччини ще 2014 року. Вони як ніхто розуміють, наскільки важливо не опускати руки і швидко долучатися до процесу відбудови. Дякую всій спільноті ОСББ — саме на таких сильних і активних людях тримається країна».

Презентував Фонд і новий напрям своєї роботи: Програма «ГрінДІМ», запуск якої запланований на весну 2024 року, сприятиме популяризації альтернативних джерел енергії. «Раніше в Україні не було достатньої кількості будинків, готових до впровадження заходів у сфері ВДЕ, — прокоментував Дмитро Сирих, в. о. технічного директора Фонду. — Щоби встановити сонячну станцію, потрібен відремонтований дах. Щоби застосовувати теплові насоси, потрібна модернізована система опалення. Зараз вже багато багатоповерхівок завдяки Програмі “Енергодім” готові до цього — вони сміливо можуть приєднуватися до нової ініціативи. Йдеться насамперед про встановлення сонячних станцій та супутнього до них обладнання — інверторів та акумуляторів. Прагнемо, щоби будинок міг і використовувати цю енергію для своїх поточних потреб, і акумулювати її та застосовувати тоді, коли це потрібно. Наприклад, під час вимкнення світла. Надаватимемо гранти і на теплові насоси та супутнє обладнання, які ОСББ зможуть використовувати зокрема для нагріву гарячої води. Це заходи пілотного етапу — надалі їхній перелік розширюватиметься».

Пілотний етап Програми «ГрінДІМ» матиме загальний обсяг фінансування на рівні 2 млн євро. Він фінансуватиметься в рівних пропорціях статутним капіталом Фонду та коштами донорів. ОСББ отримуватимуть компенсацію на рівні 70% вартості матеріалів, приватні домогосподарства — на рівні 50%. Впровадження заходів у межах цієї ініціативи забезпечуватиме автономність будинків і підвищуватиме рівень їхньої енергоефективності.