Місто Чортків надає всебічну підтримку ОСББ для енергомодернізації та розвитку багатоповерхівок

Місто Чортків на Тернопільщині активно рухається до енергонезалежності, надаючи  об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (далі — ОСББ) місцеву фінансову підтримку для впровадження енергозберігаючих заходів. Зокрема, наприкінці минулого року Чортківська міська рада затвердила Програму підтримки та ефективного розвитку ОСББ Чортківської міської територіальної громади на 2024-2026 роки.

За умовами зазначеної програми ОСББ, які впроваджують заходи з енергоефективності в межах Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності, з бюджету Чортківської міської територіальної громади (далі — МТГ) надається фінансова підтримка на безповоротній основі в розмірі не більше ніж 50% від суми договору підряду. Розмір відсотку затверджує у встановленому порядку постійно діюча комісія з розгляду заявок від ОСББ на отримання фінансової допомоги, яка утворюється згідно розпорядження міського голови.

Тим ОСББ, які є учасниками Програми «Енергодім» та отримали кредитні кошти з банківських установ, за кошти бюджету Чортківської МТГ погашається 70% відсоткової ставки щомісячно протягом двох років кредитування. 

Якщо багатоквартирний будинок розміщений в межах історичного ареалу міста Чорткова та співвласники здійснюють заходи з енергоефективності в рамках Програми «Енергодім», ОСББ може отримати відшкодування за рахунок коштів бюджету Чортківської МТГ у розмірі 10 % тіла кредиту.

Для отримання фінансової допомоги ОСББ, які взяли участь у Програмі «Енергодім», голові правління ОСББ необхідно звернутися із заявою на ім’я міського голови та подати усі підтверджуючі документи щодо здійснення заходів з енергоефективності в рамках участі у програмі Фонду енергоефективності.

Також, кожне ОСББ, розташоване на території Чортківської МТГ, може отримати кошти з міського бюджету на умовах співфінансування на проведення енергозберігаючих заходів (заміна вікон та дверей, утеплення фасаду будинку) та ремонтних робіт (ремонт покрівлі, внутрішньобудинкових мереж та прибудинкової території) в розмірі не більше 300 тис. грн. один раз у 5 років. Для цього в ОСББ повинна бути на рахунку у банку сума коштів, яка гарантовано буде залучена до співфінансування зі сторони ОСББ, не менша, як 50 % від загальної суми вартості  робіт згідно з кошторисом (проєктом). 

Крім того, кожне ОСББ Чорткова, створене у будинку, від здачі якого в експлуатацію пройшло не менш 10 років, може отримати одноразову фінансову допомогу до 500 тис. грн.

«Місто Чортків унікальне своїм прагненням та активним рухом до енергонезалежності, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Діюча програма підтримки та розвитку ОСББ створює максимально сприятливі умови для підвищення енергоефективності та розвитку ефективного власника житлового фонду. У місті вже створено 160 ОСББ, що складає 73 % від загального житлового багатоквартирного фонду і міська влада надає їм всебічні стимули для енергомодернізації будинків. Крім того, місто надзвичайно активно залучає інвестиції для впровадження енергоефективних заходів та альтернативних джерел енергії. За грантові кошти у Чорткові масово встановлюють сонячні панелі, переводять на альтернативні джерела заклади бюджетної сфери та об’єкти критичної інфраструктури і, на скільки мені відомо, навіть планують побудувати першу в Україні комунальну вітроелектростанцію. Чортків демонструє дійсно гідний приклад для інших громад. Я щиро дякую керівництву Чортківської міської ради за такий активний рух у напрямку енергонезалежності. Нехай все вдасться».   

У 2021 – 2023 роках у місті Чортків, також, діяла Програма підтримки та стимулювання створення ефективних ОСББ. За повідомленням Чортківської міської ради, за період дії воєнного стану, з міського бюджету за цією Програмою ОСББ, які є учасниками Програми «Енергодім», було надано підтримку у сумі понад 1,1 млрд грн на реалізацію енергоефективних проектів. Загалом Фонд енергоефективності отримав від ОСББ з міста Чортків 5 заявок на участь у Програмі «Енергодім».

Умови Програми підтримки та ефективного розвитку ОСББ Чортківської міської територіальної громади на 2024-2026 роки — за посиланням: https://tinyurl.com/3ahs5kvc 

Деталі про Програму «Енергодім» ТУТ 

У березні Наглядова рада ухвалила зміни до програм Фонду