У Чернігівській області відновлюють будинки за Програмою «ВідновиДІМ»

Під час блокади міста Чернігова та окупації населених пунктів області російські війська здійснили сотні авіанальотів та артобстрілів. Тут пошкоджені щонайменше 2636 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких 2024 будівлі житлово-побутового призначення. Таку інформацію станом на початок 2023 року зібрали ГО «МАРТ» спільно з ГС «Освітній дім прав людини в Чернігові» у межах глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна».

Програма «ВідновиДІМ» Фонду енергоефективності дає змогу будинкам, які постраждали внаслідок бойових дій і у яких створені ОСББ, отримати грант на відновлювальні роботи. Такий грант компенсує 100% вартості матеріалів і робіт: це заміна або ремонт блоків віконних і блоків балконних дверей, вітражів, зовнішніх та внутрішні тамбурних дверей, ремонт фасадів і покриття будинків, обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Якщо у будинку пошкоджена механічна стійкість несучих конструкцій, такі пошкодження слід усунути до участі у Програмі. На один об’єкт відновлення можна отримати максимум 7,2 млн грн — цих коштів вистачає, щоби не просто відновити будинок, а й покращити його технічний стан.

«Чернігівщина одна з перших зазнала ворожих обстрілів на початку повномасштабного вторгнення росії — тисячі мешканців області були вимушені масово покидати свої домівки, — коментує Микола Коломієць, регіональний радник програми IFC з підтримки Фонду енергоефективності у Чернігівській області. — Програма “ВідновиДІМ” стала важливим механізмом відбудови і подарувала людям впевненість у тому, що їх не покинули наодинці зі зруйнованими будинками. Крім того, великим плюсом цієї ініціативи є те, що вона надає можливість відбудувати житло за принципом “краще, ніж було”. Наприклад, ОСББ “Мезенцева 80”, отримавши грант від Фонду, відремонтувало дах. Додатково в межах договірної ціни тут виконали водовідведення з ліфтових шахт і встановили аератори, яких не було раніше. ОСББ “ФАВОРИТ-І.Б.48” замінило пошкоджені вікна та двері у місцях загального користування, а також тамбурні двері на енергоефективні, які оберігатимуть будинок від тепловтрат під час опалювального періоду».

Загалом ОСББ Чернігівської області подали 10 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ». Наразі на виплату гранту схвалені 8 заявок на загальну суму 13 млн грн. За отримані кошти ОСББ, зокрема, замінять 560 м² вікон, відремонтують 240 м² фасадів без утеплення та 4300 м² дахів. Механізм Програми, що фінансується Європейським Союзом, дає змогу оперативно проводити ремонтні роботи: 70% ОСББ отримують авансом, ще 30% — після завершення всіх робіт. Щоби забезпечити високу якість ремонтних робіт, Фонд розробив вимоги до матеріалів, які мають відповідати енергоефективним стандартам. Так, для світлопрозорих конструкцій в опалювальних приміщеннях встановив такі вимоги: монтажна товщина рами — не менше 70 мм, двокамерний склопакет (товщина — не менше 32 мм) з одним енергоефективним склом і заповненням інертним газом. Крім того, Фонд прорахував граничні вартості робіт, які допомагають ОСББ уникати недобросовісних підрядних організацій.

Нагадаємо, що пілотний етап Програми, реалізацію якого Фонд наразі завершує, діє на території Сумської, Чернігівської, Житомирської, Київської, Дніпропетровської, Миколаївської областей, а також міста Києва. Плануєте приєднатися до Програми? Фахівці Фонду завжди готові надати кваліфіковані консультації та відповісти на всі запитання. За консультацією можна звернутися до відділу супроводу проєктів за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту support@eefund.org.ua.