Про можливості Програми «ВідновиДІМ» — мешканцям пошкоджених будинків Макарівської громади

Представники Фонду енергоефективності відвідали Макарів Київської області, який зазнав значних руйнувань в перші місяці повномасштабної війни. У громаді пошкоджені 65 зі 105 багатоквартирних будинків. Зустріч із мешканцями цих багатоповерхівок організувала ГО «Рада ОСББ Київської області» в межах проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб», який реалізує спільно з ГО «КМО ВГО “Громадянська мережа ОПОРА”». Фахівці Фонду розповіли учасникам заходу про можливості, які надає Програма «ВідновиДІМ».

«Компенсація 100% відновлювальних робіт пошкоджених внаслідок бойових дій будинків, зокрема 70% надаються авансом — Програма “ВідновиДІМ” пропонує безпрецедентні умови, — зазначив Тарас Оборонов, начальник відділу підтримки клієнтів та супроводу проєктів Фонду енергоефективності. — Та у цій ініціативі можуть брати участь виключно ОСББ, у будинках яких не порушена механічна стійкість несучих конструкцій. Якщо ж наявні такі руйнування, їх потрібно усунути — після цього ОСББ може приєднатися до Програми. Її процедура максимально спрощена: спочатку ОСББ подає заявку на участь із пакетом документів, наприкінці — заявку про завершення робіт із пакетом документів. Після верифікації робіт виплачується друга частина гранту. Це реальний інструмент, який вже допоміг тисячам українців повернутися додому — запрошуємо до активної участі й Макарівську громаду. Завжди раді допомогти та проконсультувати з усіх питань».

ОСББ «Авангард-2011» з Макарова вже отримало грант у межах Програми «ВідновиДІМ» — тут тривають будівельні роботи. Планують приєднатися до Програми і мешканці будинку, який розташований на вулиці Садова, 1а. Один з його під’їздів значно пошкоджений внаслідок прямого танкового обстрілу — наразі відбуваються відновлювальні роботи, зокрема протиаварійні. 

Учасники зустрічі у Макарові дізналися, як приєднатися до Програми «ВідновиДІМ», які вимоги існують до підрядних організацій та вартості робіт, як провести фотофіксацію та на що слід звернути особливу увагу під час технічного огляду пошкодженого будинку. Фахівці Фонду і розповіли про найбільш типові помилки, які роблять учасники Програми, і надали поради щодо уникнення таких помилок. Отримали консультації мешканці пошкоджених будинків і щодо процедури створення ОСББ. Адже до програм Фонду енергоефективності можуть приєднатися тільки об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. 

Нагадаємо, що наразі максимальна сума гранту, який отримують ОСББ на один об’єкт відновлення за Програмою «ВідновиДІМ», становить 7,9 млн грн. За отримані кошти можна відремонтувати фасади і покриття будинків, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, замінити віконні та балконні блоки, а також зовнішні двері, провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження у під’їздах, встановити пандуси та підйомники. Наприкінці минулого року в ОСББ з’явилася можливість повторно брати участь у Програмі, якщо будинок був повторно пошкоджений або якщо після розширення переліку прийнятних заходів ОСББ хоче впровадити такі заходи.

Загалом більше 119 будинків Київської області вже приєдналися до Програми «ВідновиДІМ», а це понад 6100 домогосподарств. 88 проєктів повністю або частково завершені. Загальна сума грантів, які отримують учасники Програми, наразі сягає 329,4 млн грн.

Детальніше про Програму «ВідновиДІМ».