Форум «PRO DIM. Нові можливості» у Миколаєві: механізм надання ОСББ поворотної допомоги

Фонд енергоефективності приєднався до обговорення шляхів підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, яке відбулося в Миколаєві у межах форуму «PRO DIM. Нові можливості». Під час заходу, організованого Агенцією розвитку Миколаєва у партнерстві з Центром житлового фонду та розвитку підприємств, презентували новий механізм громадського револьверного фонду.

Створення такого револьверного фонду у Миколаєві дасть змогу надавати поворотну допомогу ОСББ для реалізації енергозберігаючих проєктів, а також усунення наслідків аварійних ситуацій. Джерелами фінансування револьверного фонду стануть міжнародні організації та фонди. Агенція розвитку Миколаєва разом із департаментом ЖКГ активно працюють над залученням фінансування донорських організацій.

«Ідея створення револьверного фонду не є новою, зокрема вона вже успішно реалізована у Вознесенську, — зазначив Сергій Коренєв, заступник міського голови Миколаєва. — Враховуючи складну ситуацію, вже зараз розуміємо, що бюджет на 2024 рік буде дефіцитним. Тому ми вимушені сьогодні обговорювати ідею створення такої ініціативи у Миколаєві на рівні громад і донорських організацій. Револьверний фонд фінансово допомагатиме мешканцям багатоквартирних будинків розв’язувати питання щодо ремонту покрівель та інженерних мереж — каналізації, водопостачання, теплопостачання».

Про можливості, які надають ОСББ програми «Енергодім» і «ВідновиДІМ», розповів Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності. «Сьогодні діяльність Фонду спрямована на два ключові напрями — термомодернізацію багатоповерхівок і відновлення будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій, — прокоментував він. — Під час війни для нас серйозним викликом став фінансовий аспект — кошти з державного бюджету з об’єктивних причин спрямовуються насамперед на захист країни. Крім того, після початку повномасштабної війни банки припинили кредитування ОСББ. Лише на початку вересня цього року нам вдалося підписати угоду про співпрацю з ГЛОБУС БАНКом, який тепер надає учасники Програми “Енергодім” кредити на вигідних умовах. Ми всіляко підтримуємо регіональні ініціативи щодо створення револьверних фондів, адже за допомогою такого інструменту поворотної фінансової допомоги мешканці багатоквартирних будинків можуть отримати кошти на відновлення та енергоефективні проєкти. Взаємодія револьверних фондів та Фонду значно підсилює можливості наших програм. Дякую Миколаєву за активну роботу у цьому напрямі. Сьогодні як ніколи миколаївці потребують такої підтримки».

Команда експертів, які працювали над розробкою громадського револьверного фонду Миколаєва, презентувала його загальну концепцію. За словами Юрія Гусакова, експерта і координатора проєкту, механізм передбачає надання як фінансової допомоги, так і допомоги у вигляді необхідних матеріалів. Тетяна Тимошина, фінансова радниця проєкту, розповіла про економічні моделі взаємодії револьверного фонду та програм «Енергодім» і «ВідновиДІМ». Такий підхід максимально знизить фінансове навантаження на ОСББ та відкриє двері для участі у програмах Фонду ще більшій кількості заявників. Також така взаємодія дасть змогу ОСББ вибирати найоптимальніші технологічні та фінансові рішення.

Форум «PRO DIM. Нові можливості» об’єднав і потенційних донорів, і керуючі компанії, і ОСББ — прозорий механізм револьверного фонду дозволить отримувати поворотну допомогу і багатоквартирним будинкам, і приватним домогосподарствам, і підприємствам. При цьому його бюджет відновлюватиметься за рахунок повернення коштів від заявників у межах розробленого механізму.