Історії успіхуPost->IDНовини

Програма «ВідновиДІМ»: в Ірпені відремонтували два будинки ОСББ «Степанівське»

Ірпінь на Київщині — серед міст, які найбільше постраждали на початку повномасштабної війни. Сотні житлових будинків пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів — їхні мешканці активно приєднуються до Програми «ВідновиДІМ» Фонду енергоефективності. Зокрема, гранти від Фонду отримали два будинки ОСББ «Степанівське»: один — 5,5 млн грн, другий — 5,2 млн грн.

«У березні 2022 року, коли у Київській області відбувалися активні бойові дії, наші будинки були значно пошкоджені — від обстрілів не тільки зазнали руйнувань фасад і дах, а й зайнялися пожежі, — розповідає Євген Мороз, в. о. голови правління ОСББ “Степанівське”. — Внаслідок пожеж частково зруйнувалися і перекриття. Тому спочатку ми проводили протиаварійні роботи з відновлення несучої здатності конструкцій перекриття верхнього поверху та стін. Після цього вирішили взяти участь у Програмі “ВідновиДІМ”, адже будинки потребували подальшого ремонту. Всі мешканці на загальних зборах підтримали таке рішення — ми приєдналися до Програми Фонду наприкінці березня 2023 року, а закінчили роботи на початку листопада 2023-го. Сьогодні власники квартир, які не вигоріли під час пожеж, вже повернулися додому».

У будинках ОСББ «Степанівське» замінили пошкоджені віконні та балконні блоки, зовнішні та внутрішні тамбурні двері, відремонтували фасади та дахи. Наразі ірпінське ОСББ аналізує необхідність повторної участі у Програмі для отримання гранту на проведення ремонтних робіт у місцях загального користування, які також постраждали внаслідок бойових дій. Можливість отримати кошти на відновлення під’їздів в учасників Програми «ВідновиДІМ» з’явилася наприкінці грудня минулого року. Тоді Фонд розширив перелік прийнятних заходів і збільшив максимальний розмір гранту на один об’єкт до 7,9 млн грн.

«Мета цієї Програми — надати людям, будинки яких постраждали від ворожих обстрілів, прозорий та дієвий механізм відновлення, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Тому ми завжди дослухаємося до побажань ОСББ та максимально швидко реагуємо на них. Серед останніх змін — розширення переліку заходів, які можуть впровадити ОСББ, а також надання ОСББ права повторної участі у Програмі. Вже реалізуємо основний етап цієї ініціативи, бюджет якого — 20 млн євро. Він діє на території всієї України, крім тимчасово окупованих і територій активних бойових дій. Запрошуємо до участі — завжди готові надати докладні консультації. Якщо у вашому будинку ще немає ОСББ, створюйте його і також приєднуйтеся на Програми Фонду. Вона компенсує 100% вартості робіт і матеріалів — це значна підтримка у надзвичайно складних економічних умовах».

Сьогодні за отриманий від Фонду енергоефективності грант у межах Програми «ВідновиДІМ» можна замінити або відремонтувати вікна, блоки балконних і зовнішніх дверей, відремонтувати пошкоджені фасади і покриття будівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж, провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження у під’їздах, забезпечити безперешкодний доступ для маломобільних груп населення — встановити пандуси та підйомники. Перший транш гранту — 70% вартості матеріалів і робіт — ОСББ отримує авансом, після приєднання до грантового договору. Другий транш — 30% — після завершення робіт.

Детальніше про Програму «ВідновиДІМ».