Про енергоефективність і відновлення на IV Регіональному форумі ОСББ Рівненщини

Під час IV Регіонального форуму ОСББ Рівненщини Фонд енергоефективності презентував результати своєї діяльності та перспективні плани розвитку. Учасники обговорили  головні аспекти співпраці у напрямі підтримки ОСББ, а також значення реалізації енергоощадних заходів в умовах війни.

«ОСББ — це потужна сила, найбільш ефективна форма управління житловим фондом, — прокоментувала Юлія Сабатюк, голова Наглядової ради Фонду енергоефективності. — Завдяки вашій активності та згуртованості навіть сьогодні у багатоповерхівках впроваджуються енергоефективні заходи у межах Програми “Енергодім”. На жаль, наразі Фонд ще не має можливості відновити прийом нових заявок за пакетом “Б”, але не припиняє надавати грантову підтримку. ОСББ, які стали учасниками цієї Програми до початку повномасштабної війни, можуть реалізувати свої проєкти. Крім того, у липні Фонд розпочав прийом нових заявок за спрощеним варіантом пакету “А”. Це маленька, але важлива перемога. Водночас ми шукаємо шляхи відновлення прийому заявок за комплексним пакетом заходів. Ведемо активний переговорний процес — сподіваємося, що невдовзі ситуація стабілізується, Програма запрацює на повну силу».

Загалом за Програмою «Енергодім» у роботі Фонду — понад 330 заявок від ОСББ з усієї України (61 500 домогосподарств), зокрема 30 заявок від ОСББ Рівненщини. Понад 300 проєктів повністю або частково завершені. Близько 970 млн грн — сума грантів, яку Фонд вже виплати ОСББ, зокрема 792,2 млн грн  — під час воєнного стану.

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності, зазначив, що Програма «Енергодім» з початку повномасштабної війни адаптується до умов сьогодення — внесення низки важливих змін дало змогу не припиняти процес енергомодернізації будинків. Серед останніх — можливість авансування проєктів на рівні 30% до початку робіт і зменшення вдвічі обов’язкового власного внеску ОСББ. Важливим для підтримки ОСББ є банківське кредитування, яке з лютого 2022 року не діє. Фонд активно працює і в цьому напрямі — вже підписав угоду про співпрацю з ГЛОБУС БАНКом. Учасники Програми «Енергодім» можуть отримати кредит у цьому банку на вигідних умовах — без початкового внеску під 16% річних терміном на п’ять років.

«Сьогодні як ніколи важливо діяти разом, допомагати відповідальним ОСББ, які навіть під час війни продовжують термомодернізацію, — наголосив  він. — Ми активно працюємо і з місцевими органами влади щодо запровадження програм підтримки ОСББ. Також заохочуємо створення револьверних фондів — цим питанням опікується Асоціація “Енергоефективні міста України”. Створення таких інструментів поворотної допомоги для багатоквартирних будинків відбувається за рішенням місцевих рад».

Продовжує Фонд вдосконалювати і Програму «ВідновиДІМ», учасникам якої компенсує 100% вартості робіт і матеріалів, необхідних для ремонту багатоповерхівок. З 25 вересня ця ініціатива діє на території всієї України. Фонд планує розширити перелік заходів, які компенсує грант. Зокрема, передбачити можливість виконувати ремонтні роботи у місцях загального користування, встановлювати у будинках пандуси і підйомники. Наразі у межах Програми ОСББ реалізують 300 проєктів (167 вже повністю або частково завершені), сума грантів сягнула 610,3 млн грн.

«Сьогодні наші зусилля зосереджені і на новому напрямі — розвитку альтернативних джерел енергії, — розповів Єгор Фаренюк. — Невдовзі плануємо запустити нову Програму “ГрінДІМ” — надаватимемо гранти для встановлення фотовольтаїчних систем забезпечення електроенергією і теплових насосів. Учасники цієї програми зможуть отримати до 70% компенсації вартості матеріалів і обладнання. Ця ініціатива сприятиме збільшенню частки відновлюваної енергетики в українських системах виробництва електроенергії та тепла, а також підвищенню автономності житлового сектору. Коли ворог атакує енергетичну систему всієї країни, це стає питанням національної безпеки».

Під час IV Регіонального форуму ОСББ Рівненщини Фонд енергоефективності та ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ Рівненщини» підписали меморандум про співпрацю. Серед планів сторін — популяризація енергоефективних заходів, надання допомоги ОСББ, зокрема під час відновлення багатоквартирних будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій, а також під час реалізації енергоощадних проєктів.