На Сумщині ремонтують багатоповерхівки у межах Програми «ВідновиДІМ»

Сумська область — серед найбільш постраждалих від війни. Саме вона одна з перших зустріла російський наступ. З 24 лютого 2022 року до 24 березня 2023-го на території Сумщини зруйновані та пошкоджені щонайменше 1846 об’єктів цивільної інфраструктури. Зокрема, 1045 будівель житлово-побутового призначення — отже, тисячі мешканців області не можуть повернутися до власних домівок. Таку інформацію зібрала Українська гельсінська спілка з прав людини у Сумах.

Допомагає проводити ремонтні роботи у пошкоджених внаслідок війни будинках Програма «ВідновиДІМ», яку Фонд енергоефективності реалізує з листопада 2022 року. Вона компенсує 100% вартості робіт і матеріалів, необхідних для відновлення багатоповерхівок. Вже 11 ОСББ Сумської області, зокрема 8 — з Охтирки, подали заявки на участь у цій Програмі. Частково або повністю завершили роботи 7 ОСББ. Загальна сума грантів за всіма проєктами Сумської області — 11,8 млн грн. За отримані від Фонду кошти ОСББ можуть замінити або відремонтувати віконні та балконні блоки, зовнішні і внутрішні тамбурні двері, відремонтувати фасад і покриття будівлі, обладнання дахових котелень та інженерних мереж (опалення, водопостачання, каналізація, газопостачання, електрика).

1

«Програма “ВідновиДІМ” стала дієвим механізмом, який допомагає тисячам українців повернутися додому, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Тільки у Сумській області зараз у ній беруть участь 855 домогосподарств. Ми вдячні Європейському Союзу, який виділив на Програму 25 млн євро, зокрема 5 млн євро — на пілотний етап, який реалізуємо зараз. У надзвичайно складних умовах, під час повномасштабної війни, така підтримка вкрай важлива. Також вдячні українським ОСББ. Успішна відбудова була б неможлива без їхньої проактивної позиції — захоплюємося вашою наполегливістю. І сьогодні продовжуємо змінювати Програму, реагуючи на виклики часу. Вже розширили її географію та збільшили максимальний розмір гранту до 7,2 млн грн. Плануємо додавати до Програми “ВідновиДІМ” нові області, щоби якомога більша кількість ОСББ змогла відновити свої будинки».

Механізм Програми — простий і комфортний: ОСББ слід замовити звіт з технічного обстеження, на загальних зборах ухвалити рішення про участь, розробити дефектний акт, проєктні рішення і кошторис (у разі необхідності), пройти державну експертизу (якщо вартість проєкту — понад 1 млн грн), вибрати підрядників, відкрити рахунок у банку-партнері та подати заявку до Фонду енергоефективності. Після цього ОСББ отримує 70% гранту авансом, що дає змогу якнайшвидше закупити матеріали та розпочати відновлювальні роботи. Решта 30% дофінансовується після завершення робіт.

2

Зробити краще, ніж було — таким принципом керується Фонд у межах Програми. Тому особливу увагу під час виконання відновлювальних заходів приділяє термомодернізації. «За вимогами Програми “ВідновиДІМ” всі вікна і балконні рами мають бути енергоефективними — так будинок менше споживає тепла, — зазначає Андрій Боровий, регіональний радник IFC Програми підтримки Фонду енергоефективності. — З такими вікнами температура у квартирі підвищується на 3–4 градуси, що на 15–20% зменшує споживання газу для опалення. Це і економія коштів, і зниження негативного впливу на екологію шляхом зменшення викидів CO2».

Фонд енергоефективності вже отримав 119 заявок на участь у Програмі «ВідновиДІМ» на загальну суму 261,5 млн грн. Фахівці запрошують приєднуватися до Програми — зробити це можуть ОСББ, будинки яких пошкоджені внаслідок бойових дій і розташовані на території Сумської, Чернігівської, Житомирської, Київської, Дніпропетровської, Миколаївської областей, а також міста Києва.

Дізнатися більше про Програму «ВідновиДІМ» можна на сайті.