Програму “ВідновиДІМ” презентували для ОСББ Київської області

Голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Бучі та Ірпеня взяли участь у форумі, присвяченому відновленню багатоквартирних будинків за допомогою Програми «ВідновиДІМ». Організував захід Департамент житлово-комунального господарства та енергоефективності КОДА за підтримки Фонду енергоефективності.

Пілотний етап Програми, який стартував зокрема на території Київської області, вже активно діє. Взяти у ньому участь можуть пошкоджені внаслідок війни будинки, у яких створені ОСББ. На захід у Бучі завітали представники 30 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків — і ті, які вже подали заявки на участь у Програмі, і ті, які тільки планують зробити це. Знайомили учасників з можливістю отримати компенсацію на відбудову житла представники Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності КОДА, ГО «Рада ОСББ Київської області» та Фонду енергоефективності.

Про технічні та юридичні аспекти участі у Програмі, а також заходи, які підлягають компенсації, розповів Дмитро Сирих, виконуючий обов’язки технічного директора Фонду. «Відновленню підлягають будинки, які не зазнали конструктивних пошкоджень, — заявив він. — Серед заходів, що компенсуються, — заміна або ремонт пошкоджених блоків віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей, фасадів і покриття будівлі, обладнання дахових котелень та інженерних мереж».

Тарас Оборонов, начальник відділу підтримки клієнтів та супроводу проєктів Фонду, ознайомив учасників з типовими помилками, яких допускаються ОСББ у заявках, та шляхами їх уникнення. «Подачі заявки до Фонду передують кілька кроків, — прокоментував він. — Зокрема, проведення обстеження пошкодженого будинку та отримання звіту, складання проєктувальником на замовлення ОСББ дефектного акту чи проєктного рішення з кошторисами, на основі яких розраховується договірна ціна та укладається договір із підрядником».

Фонд енергоефективності вже отримав 34 заявки з трьох областей на участь у Програмі «ВідновиДІМ». Сума грантів за цими заявками — понад 74 мільйони гривень. Нагадаємо, що грант надається двома траншами і 100% відшкодовує вартість робіт і матеріалів.