Майже 300 учасників взяли участь в Форумі Фонду енергоефективності

18 вересня в Києві відбувся перший Всеукраїнський Форум Фонду енергоефективності, що став головною комунікаційною платформою між мерами міст, головами обласних та районних адміністрацій, ОТГ, ОСББ та енергоаудиторами.

Майже 300 учасників з усієї України долучилися до обговорення питань щодо імплементації програми енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”.
Під час форуму було проведено 3 дискусійні панелі щодо юридичних, правових та технічних аспектів Програми, а також круглий стіл з представниками органів місцевої влади: «Адаптація місцевих програм для співфінансування проектів в рамках програми ЕНЕРГОДІМ».

2

3

Технічний директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк спільно з начальниками відділів технічного офісу Олегом Покідьком та Дмитром Сирих розповіли про вимоги до проведення енергоаудиту, розробку проектно-кошторисної документації та про верифікацію проектів. Фахівці  детально ознайомили з основними ДБН, вимогами до матеріалів, процедурами проходження експертизи та технічного нагляду, а також на конкретних прикладах розповіли про норми заповнення енергетичного сертифікату.

3

4

5

Артур Денисенко, координатор проекту GIZ розповів про підготовку тренерів-викладачів для навчання енергоаудиторів на базі ВНЗ України. “На даний момент вже 2 групи пройшли 9-ти денне навчання та вже успішно викладають курс по енергоаудиту в 34 провідних вітчизняних закладах вищої освіти” – наголосив Артур Денисенко.

Про можливість підвищити кваліфікацію, пройшовши курс по енергоаудиту в Варшаві, розповіли представники – Національного агентства з питань енергозбереження Республіки Польща. “60 енергоаудиторів з України, які будуть відібрані Секретаріатом проекту,  пройдуть навчання у Польщі та виконають енергетичні аудити ОСББ.

7

7

Після закінчення курсу енергоаудитори матимуть необхідні теоретичні та практичні знання не тільки для проведення енергетичних аудитів відповідної якості, але й для подальшої підготовки енергетичних аудиторів в Україні”- заявив Роман Бабут, радник ради директорів з міжнародного співробітництва Національного агентства з питань енергозбереження Республіки Польща.

Друга панель Форуму була присвячена фінансовим та юридичним аспектам програми “Енергодім”.

Про переваги створення ОСББ, необхідні заходи для участі у програмі енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”, найбільш важливі документи Програми та особливості оформлення рішень ОСББ розповіла Оксана Бучер, начальник юридичного відділу Фонду енергоефективності.

Вячеслав Коваль, фінансовий директор Фонду енергоефективності та Мирослава Белінська, начальник відділу оцінки проектів,  ознайомили  присутніх з енергоефективними заходами, що підлягають відшкодуванню та обмеженнями, які виникають при наданні грантів, а також звернули увагу на такі випадки, що призводять до повернення Гранту.

8

9

“Часткове відшкодування витрат відбувається поступово. На першому етапі відшкодовується вартість енергоаудиту, на другому – вартість підготовки проектної документації. На третьому, завершальному, здійснюється корекція корекція, розраховується та сплачується остання сума” – Вячеслав Коваль.
Наприкінці форуму відбувся круглий стіл з представниками органів місцевої влади: «Адаптація місцевих програм для співфінансування проектів в рамках програми ЕНЕРГОДІМ», під час якого було підписано Меморандум про співпрацю між ДУ “Фонд енергоефективності» та Миколаївською міською радою.

Нагадаємо, Всеукраїнський Форум Фонду енергоефективності пройшов у Києві 18 вересня

11

12

13