Фонд енергоефективності долучився до обговорення актуальних питань енергоефективної відбудови міст

Фонд енергоефективності взяв участь у конференції «Енергоефективна відбудова міст», організованої ГО «Екодія» у партнерстві з Berlin Econimics  та Асоціацією енергоефективних міст України. Зокрема, Дмитро Сирих, технічний директор Фонду енергоефективності, долучився до дискусії «Енергоефективна відбудова міст: виклики під час повномасштабної війни». Він поділився досвідом Фонду енергоефективності з відновлення будинків, пошкоджених внаслідок війни та термомодернізації багатоповерхівок. 

Обговорення актуальних питань енергоефективної відбудови міст

«Керуючись багаторічним досвідом співпраці з нашими партнерами —  Євросоюзом та Урядом Німеччини, нам вдалось досить швидко розробити та запустити Програму «ВідновиДІМ», — зазначив Дмитро Сирих. — Створюючи цю програму нашою ключовою ціллю було надати людям досить простий інструмент відновлення, щоби вони якомога швидше могли повернутись у свої будинки. Зараз ми вже наближаємося до 500 будинків учасників цієї програми, загальна їх вартість сягає близько мільярда гривень, з них понад 400 млн грн ми вже виплатили. Ця програма враховує принцип «відновити краще, ніж було», але це не є комплексна термомодернізація житла. На це спрямована наша основна Програма “Енергодім”». 

Разом з тим, він зауважив, що сьогодні головним викликом для енергоефективного відновлення є недостатність фінансового ресурсу, також важливим фактором є залученість співвласників, які мають бути драйвером цього процесу. Має працювати інклюзивність, рівний доступ до фінансових ресурсів за виконання певних умов, тоді цей процес можна масштабувати.

Обговорення актуальних питань енергоефективної відбудови міст

Інна Совсун, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, під час дискусії наголосила на важливості енергоефективності в житловому секторі та загострила увагу на проблемі відсутності достатнього фінансування цієї сфери. 

«Зараз ключова проблема діяльності Фонду енергоефективності в тому, що вона має фінансуватись 50/50 % — частина з міжнародних джерел, частина з державного бюджету України, — зауважила пані Інна Совсун. Звичайно у 2022 – 2023 роках з боку України статутний капітал Фонду не поповнювався зі зрозумілих всім причин. Тому і Уряд, і Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП звертались до делегації Європейської комісії з тим, аби розглянули можливість надання 100 % фінансування діяльності Фонду від міжнародних партнерів. Поки відповіді не отримали, але дуже сподіваємось, що вона буде позитивною».

Обговорення актуальних питань енергоефективної відбудови міст

Торстен Воллерт, радник Представництва ЄС в Україні з питань енергетики відмітив зацікавленість у тому, щоб Фонд енергоефективності і надалі успішно функціонував та наголосив на необхідності просування в Україні культури ефективного власника житла. 

«Ми активно працюємо над тим, щоби стимулювати енергоефективність на локальному рівні і перший результат — діяльність Фонду енергоефективності, — сказав він. Я пишаюсь тим, що попри два роки війни Фонд успішно працює і ми досить гнучкі. Ми вітаємо те, як Фонд зреагував на виклики війни і розпочав процес відновлення будинків. Для нас є очевидним, що під час війни узгодження фінансування 50/50 не можливі. Але ми зацікавлені, щоб Фонд функціонував, щоб він робив те, що потрібно людям тому, що мотивація людей — це ключове. За допомогою Фонду ми, також, прагнемо просувати в Україні культуру ефективного власника житла. Ми підтримуємо таку форму управління, як ОСББ, які самостійно приймають рішення, а далі укладають контракти, виконують роботи і так далі». 

Обговорення актуальних питань енергоефективної відбудови міст

Василь Шкураков, перший заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, виступив на заході з вітальним словом та наголосив на тому, що відбудова має відбуватися з урахуванням енергоефективності. «Енергоефективні заходи, термомодернізація будівель, переоснащення підприємств тепло-, водопостачання — це ключові і максимально великі інвестиції — відмітив він. Такі інвестиції дають значущі результати не лише для окремого міста, а й для країни в цілому — це енергонезалежність держави».    

Головною метою Конференції була презентація дослідження «Зелена реконструкція житлового сектору: техніко-економічний аналіз для міста Буча», реалізованого дослідницькою консалтинговою компанією Berlin Economics та Центром екологічних ініціатив «Екодія». А, також, обмін думками різних суб’єктів процесу відбудови міст з фокусом на принципи сталого енергоефективного будівництва, наявні фінансові механізми для громад та існуючі перешкоди для всіх задіяних акторів відновлення.

Обговорення актуальних питань енергоефективної відбудови міст

Дослідження щодо зеленої реконструкції житлового сектору міста Буча презентував Павел Білек, заступник керівника відділу енергетичної та кліматичної політики Berlin Economics. «Житловий сектор найбільше постраждав від вторгнення росії в Україну, що триває, — зазначив він. — Понад 250 000 будівель або 85 мільйонів квадратних метрів були зруйновані або пошкоджені, а вартість їхнього відновлення станом на січень 2024 року перевищує 54 мільярди євро. Місто Буча було одним з найбільш постраждалих у перші тижні війни».

Резюме дослідження «Зелена реконструкція житлового сектору: техніко-економічний аналіз для міста Буча» — за посиланням: https://tinyurl.com/yvxpfwjs 

Ключовий меседж конференції — процес відбудови українських міст має унікальну можливість для комплексного підвищення енергоефективності шляхом «відбудувати краще, ніж було». Реконструкція житлового фонду з високими або близькими до нуля енергетичними стандартами може принести численні переваги. Менше споживання енергії в довгостроковій перспективі принесе фінансові вигоди домогосподарствам і державному бюджету, зменшить потребу в імпорті енергоносіїв і допоможе Україні наблизитися до будівельних стандартів ЄС. Здатність створити житловий сектор з низьким рівнем викидів, зменшити рахунки споживачів та підвищити енергетичну безпеку може забезпечити потрійний виграш для України.

Захід проводився у межах проєкту «Закриття циклу: справедливий енергетичний перехід, розроблений містами та регіонами» за фінансової підтримки Європейського Союзу.