Зміни у програмах «Енергодім» і «ВідновиДІМ»

Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» і Програми відновлення пошкоджених внаслідок війни будинків «ВідновиДІМ». Більшість з них вступають у дію 10 лютого 2023 року. Розповідаємо про головне.

«ВідновиДІМ»: що змінилося?

  1. Збільшений граничний розмір гранту, який ОСББ може отримати на один об’єкт відновлення, — з 6 млн грн до 7,2 млн грн. Як і раніше, загальна сума гранту за проєктом складається з сум першого та другого траншів (70% і 30% відповідно).
  2. Географія Програми розширюється — на місто Київ, Миколаївську і Дніпропетровську області (виняток — тимчасово окуповані території та території активних бойових дій).
  3. З 27.12.2022 тимчасово окуповані території та території активних бойових дій визначаються на підставі наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (№ 309 від 22.12.2022).
  4. Попередня вимога до підрядних організацій — мінімум трирічний досвід виконання аналогічних робіт, які за суттю відповідають переліку заходів за Програмою, — доповнилась. Тепер у досвід зараховується виконання робіт на об’єктах будівництва класу наслідків СС3. Крім того, відтепер підрядники не можуть бути зареєстровані не тільки на окупованих територіях, а й на територіях активних бойових дій.
  5. З 18 лютого ОСББ мають надавати експертні звіти тільки експертної організації державної форми власності. Але експертні звіти, подані до 17 лютого (включно), можуть бути від приватних експертних організацій.
  6. Встановлені граничні вартості для матеріалів і робіт, що виконуються і використовуються під час відновлення фасадів, пошкоджених внаслідок бойових дій.
  7. Передбачене обов’язкове подання нових документів: протоколу узгодження цін на матеріальні ресурси на етапі подання Заявки № 1 (форма затверджена в додатку «Б» до додатка 1 Програми) та довідки про вартість матеріальних ресурсів на етапі подання Заявки № 2 (додаток «В» до додатка 1 Програми).

«Енергодім»: що змінилося?

  1.  З 1 березня відновлюється дія Положення, згідно з яким проєктна документація має пройти експертизу в експертній організації державної форми власності. Зміна не стосується ОСББ, Заявки № 2 та № 3 яких подані до Фонду до 28 лютого (включно).
  2. Призупиняється прийом Заявок і доопрацьованих документів до поданих раніше Заявок, а також схвалення Заявок ОСББ, які розташовані на територіях активних бойових дій. Передбачено, що і виплата грантів ОСББ, розташованим на територіях активних бойових дій, призупиняється. Розгляд та схвалення Заявок таких ОСББ, а також виплата їм грантів буде можлива після зміни статусу території. Перелік таких територій встановлюється наказом Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».
  3. Раніше була призупинена виплата грантів ОСББ, що розташовані на тимчасово окупованих територіях, територіях активних бойових дій та в населених пунктах, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, а також населених пунктах, що розташовані на лінії розмежування. Право повторно подати Заявку на верифікацію разом з актом(ами) приймання виконаних будівельних робіт, складеним(и) за формою № КБ-2в, що пройшов(ли) перевірку на відповідність кошторисним нормам у частині ціноутворення в будівництві (здійснену експертною організацією державної форми власності або судовим експертом, якому присвоєно кваліфікацію за видом експертної спеціальності «10.6 Дослідження об’єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій та відповідних документів»), якщо бенефіціар під час подання Заявки № 4 скористався тимчасовим правом не проходити таку перевірку, не залежить від закінчення воєнного стану.

ОГОЛОШЕННЯ про прийняття нової редакції Програми «ВідновиДІМ», затвердженої рішенням Наглядової ради від 17 листопада 2022 року  

ОГОЛОШЕННЯ про внесення змін до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ», затверджених рішенням Наглядової ради від 16 серпня 2019 року (в редакції від 18 листопада 2021)