Історії успіхуPost->IDНовини

Історія успіху ОСББ “Сегарт”

ОСББ “Сегарт” з міста Одеса – це типова 50-річна 9-ти поверхівка, мешканці якої зіткнулись з проблемою холоду в своїх квартирах взимку. Стара система опалення була неефективною, шумною та дорогою в експлуатації. Шукаючи рішення, ОСББ вирішило взяти участь у програмі “Енергодім” Фонду енергоефективності за Пакетом “А” (спрощений).

“Останні декілька років у нашому будинку було дуже холодно взимку. В опалювальний сезон 2022–23 років у нас були холодні батареї, а в деяких мешканців через вологість навіть почорніли стіни. Насос, який стояв у нашому будинку, був дуже шумний та споживав 4,5 Квт на годину — це дуже багато, – коментує  Юлія Серебренік, голова правління ОСББ “Сеґарт”.- Остання зима стала для нас страшним випробуванням, і ми почали звертатися до різних фахівців, аби дізнатися, що ми можемо зробити, аби мати теплий дім. Було дуже багато різних варіантів, проте ми вирішили, що слід встановити ІТП – тобто індивідуальний тепловий пункт. І хоч це доволі дорога процедура, Фонд енергоефективності може нам допомогти, повернувши частину вкладених коштів. Тож ми вирішили скористатися Програмою “Енергодім”, адже наша ціль як ОСББ — це зробити все найкраще для наших мешканців, забезпечивши їм тепло та комфорт. До того ж жодних труднощів з участю у Програмі Фонду не було. Все прозоро і ясно, що та як робити. Ми отримали відповіді на всі свої запитання, підготували документи, тому все було легко. Тож пакет і справді “легкий”.”

Основні показники проєкту ОСББ «Сегарт»:

  • Загальна вартість — ≈ 519,6 тис грн, з яких 221,9 тис грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.
  • Власний внесок співвласників будинку — ≈ 221,7 тис грн.
  • Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 1,8 тис. грн, або 30,4 грн/м² опалюваної площі.

Заощадження після проведених робіт:

  • Скорочення споживання енергії — ≈ 8,8%, або 155,4 тис. кВт/год.
  • Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку — 242,4 тис. грн.
  • Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 1,5 тис. грн, або 25 грн/м².
  • Річне скорочення викидів СО2 — 39,1 т/рік.

Загалом, мешканці ОСББ “Сегарт”, відчувши комфорт у власних оселях, а ще й значну економію, тепер не бояться брати участь у державних програмах і планують в подальшому встановити сонячну електростанцію за  Програмою “ГрінДІМ”.

Програма «Енергодім» фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок Державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC та GIZ.

Дізнатися більше про Програму «Енергодім» можна на нашому сайті за посиланням: https://eefund.org.ua/energodim/

Якщо у вас є питання щодо реалізації Програми «Енергодім», за консультацією можна звернутися до Відділу супроводу проєктів Фонду енергоефективності за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту support@eefund.org.ua.