5% річних на 5 років для встановлення сонячних електростанцій: умови муніципального кредитування вінницьких ОСББ, які приєдналися до Програми «ГрінДім»

Вінницькі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які приєдналися до програми «ГрінДім» Фонду енергоефективності отримали можливість брати вигідні кредити (позики) під 5% річних на 5 років для встановлення сонячних електростанцій. Кредити видаватиме МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Відповідне рішення ухвалили депутати Вінницької міської ради 20 вересня, під час чергової сесії. 

«Цим рішенням ми розширюємо можливості Фонду муніципальних інвестицій, тепер він зможе видати кредити на встановлення сонячних електростанцій ОСББ, які приєдналися до програми «ГрінДім» — повідомив Сергій Моргунов, Вінницький міський голова. — За умовами цієї програми Фонд енергоефективності частково компенсує ОСББ відповідні витрати по завершенню робіт. Але для того, щоб їх виконати потрібен стартовий капітал, який не завжди мають об’єднання. Тепер ОСББ з міста Вінниці можуть отримати відповідний ресурс у вигляді кредиту від муніципального фонду».

Таким чином вінницькі об’єднання мають ряд дієвих фінансових інструментів для встановлення сонячних електростанцій на дахах своїх багатоквартирних будинків за Програмою «ГрінДІМ» — компенсація 70% вартості обладнання та послуги сертифікації енергетичної ефективності будинку від Фонду енергоефективності по завершенню робіт, співфінансування 40% з боку міськради на етапі встановлення сонячної електростанції та доступне кредитування, яке дозволить розпочати роботи. Ці заходи мають посилити стійкість об’єктів житлової інфаструктури, особливо в умовах потенційних відключень електроенергії.

МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» вже має позитивний досвід співпраці з ДУ «Фонд енергоефективності». З 2023 року муніципальний фонд надає кредити (позики) ОСББ м. Вінниці для впровадження енергоефективних заходів за Програмою «Енергодім», а саме — утеплення фасаду, перекриття, заміна вікон та вхідних дверей, реконструкцію систем теплопостачання та гарячого водопостачання, встановлення індивідуального теплопункту тощо, залежно від обраного ОСББ пакету заходів, передбаченого Програмою.

«Як показав досвід реалізації цієї програми, ОСББ, які скористалися такою можливістю зменшили споживання енергоресурів та зробили проживання в своїх будинках комфортнішим — зазначив Ігор Іванов, начальник відділу по розвитку ОСББ міськради. — Крім того, завдяки проведеним заходам, підвищилась і вартість нерухомості в таких будинках. Сподіваємось, що й ініціатива зі встановлення сонячних електростанцій також стане в нагоді нашим об’єднанням».