Представники ЄС в Україні та Мінінфраструктури відвідали перші відновлені будинки за Програмою “ВіновиДІМ”

17 березня представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Представництва ЄС в Україні, а також Фонду енергоефективності відвідали Ірпінь, де побачили перші будинки, відремонтовані за Програмою «ВідновиДІМ».

Враховуючи високу потребу у терміновому відновлені житлового сектора, пошкодженого внаслідок російської агресії проти України, ми вирішили запустити програму «ВідновиДІМ», яка відшкодовує 100% витрат на ремонт багатоквартирних будинків. Ця програма наразі діє в шести регіонах, надає повне фінансування на відновлення житла та дозволяє людям повернутися до своїх домівок у поліпшені житлові умови. Крім цього, вона допомагає відродити місцеву економіку, що є надзвичайно важливою під час війни”, — прокоментувала Хлое Алліо, керівниця відділу економічного співробітництва, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва ЄС в Україні.

1

Програма «ВідновиДІМ» стала швидкою відповіддю на ті руйнування, яких зазнала Київська область під час наступу російських військ і подальшої тимчасової окупації. Сотні будинків частково або повністю зруйновані — ця ситуація потребує якнайшвидшого вирішення. Програма, що покликана максимально оперативно допомагати відновлювати будинки, фінансує 100% будівельних робіт і матеріалів, необхідних для їхнього виконання.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Затишний» і «ЖК Ново-Оскольський» з міста Ірпінь подали заявки на участь у Програмі одразу після її запуску в листопаді 2022 року. Вже за два місяці відновлювальні роботи у чотирьох будинках завершили, і мешканці змогли повернутися до своїх домівок.

Внаслідок воєнних дій в ірпінських семиповерхівках 2014 року будівництва (ЖК «Ново-Оскольський») були пошкоджені фасад і теплоізоляція стін, деформовані віконні та дверні рами, частково зруйновані міжкімнатні перегородки і сходовий майданчик. У межах участі у Програмі «ВідновиДІМ» два будинки отримали гранти на загальну суму понад 7 млн грн. За ці кошти відремонтували фасади, відновили зруйновані інженерні системи, замінили блоки віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей. Шестиповерхові будинки ЖК «Затишний» в Ірпені, побудовані 2017 року, також зазнали ушкоджень — руйнування та посічення теплоізоляції зовнішніх стін, окремих віконних і дверних рам, склопакетів, отвори і тріщини у штукатурці. Для відновлення два будинки отримали гранти на суму понад 5,5 млн грн.

2

«Сьогодні ми бачимо перші результати реалізації Програми “ВідновиДІМ”, яку завдяки партерам з ЄС вдалося запустити за максимально короткі терміни, зазначив Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Наразі Програма фінансується виключно за рахунок донорських коштів Європейського Союзу. Це надзвичайно важлива підтримка для України, особливо у цей непростий для нас час. Ми вже отримали від ОСББ з різних регіонів приблизно 70 заявок на участь у Програмі, а це 5000 українських родин, які завдяки такій підтримці зможуть відновити свої будинки та повернутися до нормального життя. Ще раз хочу висловити слова вдячності нашим партнерам з Європейського Союзу за надану допомогу та надійну багаторічну співпрацю. Також дякую ОСББ за проактивність, витримку та наполегливість у досягненні результату — ви справжні герої нашого часу».

Під час робочої поїздки делегація поспілкувались із співвласниками перших відновлених будинків, які оперативно відреагували на запуск нової програми і подали всі необхідні документи до Фонду енергоефективності. Механізм Програми «ВідновиДІМ» — авансування на рівні 70% — дав змогу швидко закупити необхідні матеріали і почати роботи. Сьогодні вони живуть у власних оселях, а мешканці квартир, які вигоріли під час ворожих обстрілів, роблять ремонти у відновлених безпечних будинках.

«Співпраця з Європейським Союзом у межах Програми “ВідновиДІМ” демонструє, наскільки ефективною і швидкою може бути донорська допомога у відновленні житла, — сказав Олександр Бутенко, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. — Важливо, що ремонт обох житлових комплексів врахував сучасні вимоги щодо енергоефективності та цивільної безпеки. Ми переконані, що під час відбудови необхідно зробити житлову інфраструктуру якіснішою, безпечнішою та енергоефективнішою. Дякую європейським партнерам і колегам з Фонду енергоефективності за співпрацю. Переконаний, що успішний досвід відновлення будинків в Ірпені зуміємо масштабувати на інші регіони України».

3

Програма «ВідновиДІМ» вже розширила свою географію — сьогодні у ній можуть взяти участь ОСББ Миколаївської, Київської, Чернігівської, Житомирської, Сумської, Дніпропетровської областей на міста Києва. Максимальний розмір гранту, який може отримати один об’єкт відновлення, від початку дії Програми також зріс — з 6 до 7,2 млн грн. Загалом на реалізацію Програми Європейський Союз виділив 25 млн євро (зокрема, 5 млн євро — на пілотний етап, який реалізується зараз). Єгор Фаренюк повідомив, що «ВідновиДІМ» популярна не лише серед будинків, у яких створені ОСББ. До Фонду енергоефективності дедалі частіше надходять запити щодо необхідності відновлення пошкодженого житла і від мешканців будинків, які мають інші форми управління. Тому наразі актуальне обговорення питання розширення дії Програми на різні форми управління житловим фондом, а також додання до неї енергоефективної складової.

Наразі Фонд енергоефективності запрошує до участі у Програмі мешканців будинків, у яких створені ОСББ і які зазнали руйнувань під час бойових дій. Фахівці установи надають учасникам Програми необхідні роз’яснення та консультують під час її реалізації. Синергія Фонду, Єврейського Союзу та держави допомагає відновлювати країну.