Фонд енергоефективності презентував Програму «ГрінДІМ» на Київському форумі ОСББ

Фонд енергоефективності долучився до участі у Київському форумі ОСББ, який проходить у столиці 17 – 18 травня. Директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк презентував на заході основні положення Програми «ГрінДІМ», також фахівці Фонду протягом першого робочого дня Форуму надавали учасникам консультації щодо участі у програмах Фонду.  

«З 7 травня Фонд енергоефективності запустив пілотний етап Програми «ГрінДІМ», за якою ОСББ та ЖБК можуть отримати фінансування на відшкодування 70% вартості обладнання та матеріалів таких, як  теплові насоси та сонячні електростанції, а також на сертифікацію енергетичної ефективності будинку, — сказав Єгор Фаренюк під час виступу. — Це відносно проста Програма, основне її наповнення складають технічні вимоги до будинку та до обладнання, яке може використовуватись. Це дуже важливо для результативності». 

Директор Установи пояснив, що в разі встановлення сонячної електростанції на даху будинку необхідно, перш за все, перевірити надійність даху, на якому планується встановлення обладнання. Покриття даху не має містити азбестовмісні матеріали. Для будинку з централізованим опаленням має бути встановлений індивідуальний тепловий пункт. Сонячна електростанція має складатись з сонячних електричних панелей, гібридного інвертора, акумуляторів.

У разі встановлення теплового насосу для опалення будинок повинен мати суцільну теплову ізоляцію фасадів. Обов’язковими є наявність модернізованого теплового пункту (або загальнобудинкової котельні) з системою автоматизації, теплоізольовані внутрішньобудинкові мережі системи опалення та наявність гідравлічно збалансованої загальнобудинкової системи опалення. 

У разі встановлення теплового насосу для гарячого водопостачання вимагається наявність модернізованого теплового пункту (або загальнобудинкової котельні) системою автоматизації приготування гарячого водопостачання та теплоізоляція внутрішньобудинкових мереж гарячого водопостачання.

«У процесі реалізації цієї Програми дуже важливою є синергія зусиль, — зазначив Єгор Фаренюк. — У даному випадку Фонд відшкодовує 70, не 100 % вартості обладнання і матеріалів, а там ще є інші статті витрат такі, як розробка проектно-кошторисної документації, монтаж і таке інше. Тому тут важлива підтримка ще й з боку місцевих органів влади, бо без такої підтримки для більшості ОСББ та ЖБК за нинішніх умов буде важкувато впроваджувати такі заходи».       

Також директор Фонду енергоефективності нагадав, що зараз є можливість подати заявку на участь у Програмі «Енергодім» за спрощеним пакетом «А».

«Скориставшись спрощеним пакетом «А» Програми «Енергодім» ОСББ можуть досягти економії енергоресурсів до 30%, — повідомив Єгор Фаренюк. — Єдиний обов’язковий захід цього пакету — це встановлення індивідуального теплового пункту, за бажанням можна виконати такі заходи, як балансування системи централізованого опалення, заміна вікон і дверей в місцях загального користування та теплоізоляція трубопроводів. Зараз ми очікуємо оформлення рішення від наших донорів, яке передбачає можливість компенсувати ОСББ за цим пакетом вже не 40%, як зараз, а 60%. Тому запрошую долучитися до участі і у цій Програмі».  

Переглянути запис трансляції заходу можна за посиланням: https://tinyurl.com/4565vypx