Презентація програм Фонду для ОСББ Вознесенська

Фонд енергоефективності провів зустріч із головами ОСББ Вознесенська Миколаївської області. Учасники заходу ознайомились з програмами Фонду — можливості, які вони надають, особливості реалізації проєктів, механізм і розмір компенсації за виконані роботи. Наразі Фонд надає гранти об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків у межах двох своїх програм — «Енергодім» і «ВідновиДІМ».

Програму «Енергодім», головна мета якої — впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках, Фонд запустив 2019 року. Відтоді тисячі мешканців українських багатоповерхівок змінили умови життя у власних квартирах: знизили рівень споживання енергії, отже — зменшили суми у платіжках за комунальні послуги, підвищили вартість квартир, зменшили витрати на ремонт будинку та продовжили термін його експлуатації. ОСББ, які беруть участь у Програмі, отримують від Фонду до 70% компенсації вартості проєктів.

«Зараз у межах цієї Програми ми реалізуємо подані до війни проєкти, — зазначила Анастасія Щербиніна, провідна експертка відділу верифікації Фонду енергоефективності. — Після початку повномасштабного вторгнення ми не мали змоги приймати нові заявки: статутний капітал Фонду не поповнювався, адже першочергове завдання сьогодні — оборона країни. Та ми вивільнили кошти, зарезервовані за проєктами ОСББ, які не реалізували їх у встановлений термін. Щоб надати можливість якомога більшій кількості ОСББ підготуватися до нового опалювального сезону, ми розробили спрощений пакет Програми “Енергодім” і вже приймаємо заявки за ним. Цей пакет містить лише два заходи: встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту, за необхідності — встановлення вузла комерційного обліку тепла. ІТП — найбільш простий в реалізації та найбільш швидкоокупний захід, який дозволяє покращити умови життя та економити енергію. Він окупається за один-два опалювальні сезони, при цьому автоматика ІТП підтримує комфортний температурний режим залежно від погоди. Фонд компенсує 40% вартості проведених робіт, але не більше 500 000 грн на один проєкт. ОСББ, які зараз подадуть заявки на участь у Програмі, встигнуть встановити обладнання і провести необхідні роботи вже цього року».

З листопада 2022-го Фонд реалізує ще одну ініціативу — Програму «ВідновиДІМ», учасникам якої надає гранти на відновлення пошкоджених внаслідок бойових дій будинків. Зараз пілотний етап цієї Програми дії на території шести областей, зокрема Миколаївської. «Брати участь у ній можуть будинки без порушення механічної стійкості та несучої здатності конструкцій, — прокоментувала Анастасія Щербиніна. — За отриманий від Фонду грант ОСББ замінюють або ремонтують пошкоджені віконні та балконні блоки, зовнішні двері, ремонтують фасади та покриття будинку, а також обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Фонд компенсує 100% вартості матеріалів і робіт, максимальна сума — 7,2 млн грн на один об’єкт відновлення. Звертаємо увагу, що всіх підрядників і виконавців послуг вибирають виключно ОСББ — Фонд не впливає на таке рішення. Тому закликаємо відповідально ставитися до цього етапу реалізації проєкту. Щоб допомогти ОСББ, ми розробили вимоги до підрядних організацій, а також граничні вартості робіт, що унеможливлюють маніпуляції недобросовісних виконавців робіт. На превеликий жаль, Миколаївська область значно постраждала від російських обстрілів — тож запрошуємо ОСББ до участі у Програмі».

Плануєте взяти участь у програмах Фонду, але маєте додаткові запитання? За консультацією звертайтеся до регіональних радників Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC та відділу супроводу проєктів (+38 044 222-95-90, support@eefund.org.ua). Завжди раді допомогти!