Проєкт «Джерело Енергії» стартував: перший інформаційний захід відбувся у Черкасах

В межах співробітництва між Міністерством економіки України, Фондом енергоефективності, Фондом розвитку підприємництва та Акціонерним товариством «Сенс Банк» стартував освітній проєкт «Джерело Енергії».

Цей спільний проєкт покликаний підвищити рівень обізнаності населення України щодо діючих програм пільгового кредитування на енергоефективні рішення і передбачає проведення серії інформаційних заходів у регіонах України. Цільова аудиторія таких заходів: представники територіальних громад, ОСББ, ЖБК, малого, середнього та корпоративного бізнесу.

Перший освітній захід в межах проєкту «Джерело Енергії» відбувся в центральній частині України — у місті Черкаси. До участі долучились близько 60 осіб.

Під час заходу у Черкасах:

  • Андрій Телюпа, заступник Міністра економіки України та Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА виступили з вітальними словами;
  • Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності презентував умови та особливості програм Фонду «ГрінДІМ» та «Енергодім»;
  • Віктор Катренич, член правління Фонду розвитку підприємництва розповів про енергетичні рішення для бізнесу та як програми кредитування сприяють підвищенню енергетичної незалежності;
  • Яна Шумунова, керівниця малого та середнього бізнесу АТ «Сенс Банк» надала практичні поради використання державних програм з фінансування енергоефективних рішень;
  • Павло Трощинський, регіональний керівник по роботі з державними та комунальними секторами АТ «Сенс Банк» розповів про особливості залучення кредитування на енергоефективні ініціативи для територіальних громад.

«Цьогоріч країна, як ніколи синхронно готується до опалювального сезону і створення децентралізованої генерації — один з ключових напрямів підготовки до зими, визначений на державному рівні, — прокоментував Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Фонд енергоефективності не стоїть осторонь, весною ми запустили грантову програму «ГрінДІМ», спрямовану на впровадження альтернативних джерел енергії у житловому секторі. За цією програмою Фонд надає гранти ОСББ та ЖБК у розмірі 70% вартості обладнання сонячних електростанцій та теплових насосів, які встановлюються у багатоповерхівках для генерації енергії природи на загальнобудинкові потреби. Рішення Уряду щодо доступного кредитування співвласників будинків для участі у цій програмі значно посилила її можливості».

Також, коментуючи старт освітнього проєкту «Джерело Енергії», директор Фонду енергоефективності висловив сподівання, що кількість банківських установ, які надаватимуть доступні позики ОСББ та ЖБК для забезпечення альтернативного живлення будинків за програмою «ГрінДІМ» Фонду енергоефективності невдовзі зростатиме, адже брак коштів для початку реалізації таких проєктів фактично нівелює можливість участі будинкових громад у цій програмі. 

Крім того, під час заходу, який відбувся у Черкасах, Єгор Фаренюк презентував можливості програми «Енергодім», спрямованої на забезпечення комплексної енергомодернізації багатоквартирних будинків.

«Комплексна енергомодернізація будинків — це комфорт, затишок та суттєва економія для мешканців і шлях до енергонезалежності країни, — прокоментував Єгор Фаренюк. — Ми адаптували програму «Енергодім» до умов воєнного часу і зі свого боку зробили все можливе аби вона не припиняла діяти і була максимально зручною та ефективною для всіх її учасників. На жаль, зараз все ще дуже бракує доступного кредитування для ОСББ на реалізацію енергоефективних заходів в межах програми «Енергодім». Маємо сподівання, що невдовзі доступні позики на енергоефективні рішення стануть можливими, адже сьогодні енергоефективність — це вже життєва необхідність».

Нагадаємо, що 3 жовтня у межах запуску проєкту «Джерело Енергії» між Міністерством економіки України, Фондом енергоефективності, Фондом розвитку підприємництва та АТ «Сенс Банк» був підписаний Меморандуму про співпрацю.

Раніше Фонд енергоефективності та АТ «Сенс Банк» підписали угоду про партнерство