Як уникнути помилок при поданні заявок на верифікацію проекту: рекомендації фахівців Фонду енергоефективності

Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» користується все більшим попитом серед співвласників багатоповерхівок, що прагнуть покращити умови проживання та заощаджувати на сплаті комунальних послуг.

Станом на початок лютого Фонд отримав понад 370 заявок від ОСББ на участь у програмі та розраховує, що до кінця весни буде завершено близько 50 проектів.

Це значить, що все більше учасників програми завершують виконання будівельно-монтажних робіт та починають готувати документи у відповідності до Додатку 9 Порядку дій учасників для подання заявки на верифікацію проекту. Цей етап найбільш складний та відповідальний.

Що таке верифікація і для чого вона потрібна? Верифікація – це перевірка фахівцями Фонду виконаних заходів з енергоефективності у межах проекту. Вона буває документальною та з виїздом на об’єкт, тобто до будинку, де реалізовується проект. Перевірка здійснюється для того, щоб упевнитися, що роботи виконані якісно та відповідають встановленим Фондом вимогам.

У процесі будівництва до реалізації заходів з енергоефективності обов’язково залучаються фахівці, які контролюють якість виконаних робіт: автор проекту здійснює авторський нагляд за будівництвом, а залучений замовником фахівець з технічного нагляду здійснює загальний контроль за якістю виконання робіт та матеріалів, що використовуються під час будівництва.

Зі свого боку Фонд контролює виконання технічних вимог Програми «Енергодім»  до матеріалів та обладнання, починаючи з моменту розгляду проектної документації. У разі виявлення невідповідностей у складі обраних інженерних чи конструктивних рішень до проектної документації вносяться зміни та уточнення. У результаті ці дії дозволяють отримати якісний результат та очікувану економію енергоресурсів для співвласників.

Після фактичного завершення  впровадження заходів необхідно залучити енергоаудитора для проведення повторної сертифікації будинку. Цей фахівець визначить енергетичні характеристики будинку та клас енергетичної ефективності.

Також необхідно залучити фахівця з обстеження інженерних систем (у разі, якщо інженерні системи було модернізовано у межах участі у програмі). Складання енергетичного сертифікату після реалізації всіх обраних заходів та складання звіту обстеження інженерних систем (за умови, якщо системи було модернізовано) є обов’язковою вимогою для верифікації. В цих документах має бути загальна інформація про реалізовані заходи з енергоефективності.

Після повного завершення будівельних робіт, замовником будівництва та підрядною організацією, що їх виконувала, складаються акти приймання виконаних робіт. Вимогою для учасників програми є складання актів виконаних робіт за встановленою формою КБ-2в. Разом із документами, що підтверджують якість та відповідність використаних матеріалів та обладнання технічним вимогам Фонду, акти виконаних робіт є основними документами, які перевіряються Фондом під час проведення процедури верифікації. Акти КБ-2в  обов’язково мають бути перевірені та завізовані фахівцем технічного нагляду.

ПРОБЛЕМА: на цьому етапі головам ОСББ, як уповноваженим представникам замовника будівництва, не завжди вдається розібратися в усіх тонкощах, що стосуються безпосередньо будівельних вимог та вимог програми до змісту та переліку  документів, які ведуться при будівництві та подаються до Фонду.

Через це з`являються випадки, коли ОСББ роблять помилки при поданні заявки на верифікацію, що, у свою чергу, може призвести до затримки отримання гранту Фонду.

У зв’язку з цим, на підставі перших опрацьованих заявок на верифікацію технічний офіс Фонду систематизував основні зауваження до оформлення технічних документів у вигляді таблиці нижче.

ВАЖЛИВО: їх необхідно врахувати тим, хто готується до подання заявки на верифікацію, щоб виключити її призупинення. Також ця інформація буде корисною для інших учасників, що розпочинають підготовку до виконання будівельних робіт і хочуть уникнути помилок у майбутньому.

Типові помилки та неточності при підготовці документів для заявки на верифікацію

Суть зауваження

Вимоги до коректного оформлення

 

Акти приймання-передачі виконаних будівельних робіт

1.

Акти складені не за відповідною формою, відсутні підписи та печатки інженера технічного нагляду за будівництвом

Акти складаються за формою КБ-2в з зазначенням сторін (Замовник/Підрядник), реквізитів договору, дати акту та назви і адреси об’єкту будівництва. На останній сторінці акту біля підписів сторін акт має підписати інженер технічного нагляду (з проставленням власної печатки), що засвідчує відсутність зауважень до якості виконаних робіт та обсяги робіт та матеріалів, наведені в акті

2.

Застосовані матеріали, надані Замовником, не відображені в Акті

Якщо при виконанні робіт Підрядником були використані матеріали, надані Замовником, вони також зазначаються в Акті КБ-2в з виділенням окремою сумою – вартість матеріальних ресурсів поставки замовника

3.

Акт на придбання обладнання не підписаний інженером технічного нагляду

Якщо окремо складається акт на придбання обладнання

Попередня версiя сайту