Історії успіхуPost->IDНовини

Луцьке ОСББ «Синій дім-43» модернізувало будинок за Програмою «Енергодім»: економія енергії ≈ 50%

Луцьке ОСББ «Синій дім-43», яке об’єднує 144 сім’ї, модернізувало свою майже сорокарічну багатоповерхівку за Програмою «Енергодім» Фонду енергоефективності. В результаті співвласники цього будинку мають комфортні умови проживання та економлять близько 50% енергоресурсів, відповідно суттєво скоротили розмір плати за комунальні послуги. Зокрема, за проєктом в межах Програми «Енергодім» у цьому будинку виконали такі роботи: 

  • встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП);
  • заміна та теплоізоляція трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання, гарячого водопостачання в неопалювальних приміщеннях;
  • гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів;
  • комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, опалювальних та неопалювальних горищ (технічних поверхів) та дахів;
  • заміна зовнішніх дверей та облаштування тамбурів зовнішнього входу;
  • заміна віконних та балконних дверних блоків у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі та у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій;
  • заміна та теплоізоляція трубопроводів системи опалення та приладів водяної системи опалення у квартирах
  • встановлення автоматичних регуляторів температури повітря у приміщеннях на опалювальних приладах водяної системи опалення у квартирах та у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі.

«До модернізації наш будинок мав всі типові проблеми старих “панельок” — холод, сирість, пліснява в квартирах, протяги через міжпанельні шви, тепловтрати були надзвичайно великі і за все це ми сплачували шалено високі суми, — розповідає Олена Завєдєєва, голова правління ОСББ «Синій дім-43». —  Рішення стати учасниками Програми «Енергодім» співвласники ухвалили не одразу, ми проводили загальні збори кілька разів. Проти були, перш за все, ті, хто зробив клаптикове утеплення своїх квартир, згоди знімати це утеплення не давали, хоча саме у цих квартирах була пліснява і люди не розуміли, що це  наслідки їх псевдоутеплення. Хоч і не з першого разу, але все ж необхідну кількість голосів на загальних зборах ми зібрали і таки стали учасниками Програми «Енергодім» — в кінцевому результаті задоволені всі, навіть ті, хто на початку був категорично проти».  

Зі слів пані Олени за Програмою «Енергодім» у будинку виконали практично всі можливі роботи і результат навіть перевершив очікування.

«За Програмою «Енергодім» ми виконали практично всі можливі роботи у своєму будинку, навіть замінили прилади опалення у квартирах, що, наскільки мені відомо, дуже рідко роблять у інших будинках, у Луцьку ми перші — це точно, — каже Олена Завєдєєва. — Нам дуже пощастило з підрядною організацією, виконували роботи дуже професійно, швидко, якісно — ми дуже задоволені і вдячні їм. В кінцевому результаті нам вдалось скоротити споживання енергоресурсів навіть більше, ніж на 50%, минулої зими максимальний платіж за тепло був близько 1200 грн з трикімнатної квартири. При цьому будинок перевтілився, став красивим, теплим, комфортним, люди вже забули що таке холод і пліснява у квартирах. Дуже вдячні всім причетним за модернізацію нашого будинку. Всім, хто ще вагається долучитись чи ні до Програми «Енергодім» радимо відкинути всі сумніви, не боятись труднощів і модернізувати свій дім, результат того вартий». 

Основні показники проєкту ОСББ «Синій дім-43»:

  • Загальна вартість — 23,3 млн грн, з яких 16,3 млн грн — грант.
  • Власний внесок співвласників будинку — 7,0 млн грн.
  • Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 45,8 тис. грн, або 763,2 грн/м² опалюваної площі.

Заощадження після проведених робіт:

  • Економія енергії ≈ 50%
  • Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку (за різницею енергетичних сертифікатів) — 482,3 тис. грн.
  • Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 3,16 тис. грн, або 52,7 грн/м².

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Програма «‎Енергодім» була адаптована до умов воєнного часу і зараз працює у спрощеному варіанті. Ті ОСББ, які стали учасниками Програми до повномасштабної війни, продовжують реалізувати комплексні енергоефективні проєкти у своїх будинках. А новим учасникам Фонд пропонує рухатись до комплексної енергомодернізації будинків покроково — брати участь у Програмі «‎Енергодім» за спрощеним пакетом «А» (Суперлегкий), а потім реалізувати енергоефективні заходи за спрощеною процедурою по пакету «Б».

Програма «Енергодім» фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Міжнародна фінансова корпорація (IFC) здійснює адміністрування коштів Мультидонорського трастового фонду (МДТФ). Німецьке товариство міжнародного співробітництва — німецьке агентство з розвитку (GIZ) здійснює експертне консультування і надає технічну підтримку Фонду.