Історії успіхуPost->IDНовини

Відновлення житла за Програмою «ВідновиДІМ»: досвід ОСББ «Талісман-2» з Ірпеня

Будинок ОСББ «Талісман-2» з Ірпеня — один із близько восьмидесяти будинків Київщини, які повністю завершили відновлення своїх будинків за Програмою «ВідновиДІМ». Фонд енергоефективності виплатив цьому ОСББ грант у сумі 4,4 млн грн — 100%  вартості будівельних матеріалів та робіт проєкту. Ремонтні роботи були завершені у липні поточного року і тепер 18 домогосподарств мають можливість жити у своєму домі в комфортних умовах.

«Внаслідок влучання ворожих снарядів 17 березня 2022 року наш будинок палав, — згадує пані Ірина Пригорницька, представниця ОСББ «Талісман-2». — У нас повністю вигорів дах, сильно був пошкоджений фасад, всі комунікації, під’їзди в жахливому стані, 6 квартир з 18 були вщент зруйновані, інші 12 — непридатні для життя. Від побаченого у нас був розпач, але бажання повернути життя у свій дім було значно сильнішим і це не дало нам опустити руки».

Пані Ірина розповідає, що спочатку було дуже складно, самостійно збирали гроші на першочергові роботи, просили всіх про допомогу.

«На початку було дуже важко, не було нікого, хто б міг нам підказати з чого починати, скільки що коштує, де і що брати, — каже представниця ОСББ «Талісман-2». — Згодом ми дізналися про програму «ВідновиДІМ», але брати участь у цій програмі мали можливість лише будинки без порушення механічної стійкості та несучої здатності конструкцій будівлі, а у нас були такого роду пошкодження. Зокрема були суттєві пошкодження даху та фасаду і для нас було очевидним, що саме з цього потрібно розпочинати відновлення аби вберегти будинок від подальших руйнувань. Отже зібрані самостійно кошти спрямували на виконання тих робіт, які не покриває програма «ВідновиДІМ», потім подали заявку на участь у цій програмі і зараз у нашому будинку знову вирує життя. Безмежно всім вдячні за допомогу та підтримку. Звичайно ми пройшли не простий шлях, але це зробило нас ще сильнішими і наш дім — наша фортеця».    

За програмою «ВідновиДІМ» у цьому будинку виконали такі роботи: 

  • ремонт пошкоджень фасаду будівлі та даху (крім протиаварійних робіт з відновлення несучої здатності конструкцій);
  • заміна/ремонт віконних конструкцій, пошкоджених зовнішніх дверей;
  • відновлення зруйнованих внутрішньобудинкових інженерних систем: холодного та гарячого водопостачання, каналізації, газопостачання, електричних мереж.

Нагадаємо, що грантова Програма Фонду енергоефективності «ВідновиДІМ» була запущена в листопаді 2022 року і реалізується за підтримки ЄС у партнерстві з IFC.

За умовами цієї Програми Фонд надає учасникам Програми грант на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості матеріалів і робіт.

Виплата грантових коштів відбувається наступним чином:

  • перший транш гранту — 70% вартості матеріалів і робіт — ОСББ отримує авансом, після приєднання до грантового договору. 
  • другий транш — 30% виплачується після завершення робіт.

Нещодавно Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми «ВідновиДІМ».

Серед ключових змін — розширення переліку прийнятних заходів та збільшення максимальної суми гранту з 8 млн грн до 8,8 млн грн. Тепер за отримані кошти в рамках Програми «ВідновиДІМ» ОСББ можуть проводити у своїх будинках протиаварійні роботи, зокрема: відновлювати цілісність та несучу здатність стін та їх елементів, плит перекриттів, покриття та покрівлі, виконати армувальні пояси тощо.

Детально ознайомитись з умовами Програми «ВідновиДІМ» можна ТУТ