IFC та Україна оголошують про партнерство для підвищення енергоефективності в житловому секторі

IFC, підрозділ Групи Світового банку, та державний Фонд енергоефективності України розпочинають партнерство з метою підвищення енергоефективності житлових будинків, щоб допомогти українським сім’ям заощаджувати на комунальних послугах.

Фонд енергоефективності підписав Договір про співпрацю з Міжнародною фінансовою корпорацією

Сьогодні організації підписали угоду, в рамках якої протягом наступних чотирьох років серед тих українців, які бажають зробити свої будинки більш енергоефективними, буде розподілено 235 мільйонів доларів США у вигляді грантів/кредитів. Згідно із офіційною статистикою щороку в Україні втрачається близько 50 відсотків газу, що використовується для опалення житлового фонду. Енергоефективність також вважається вагомою частиною зусиль уряду в боротьбі зі зміною клімату.

Передбачається, що у програмі, яка буде фінансуватися нещодавно створеним Фондом Енергоефективності разом із Багатостороннім донорським трастовим фондом в розмірі 100 мільйонів євро, візьмуть участь 6000 об’єднань співвласників житла (ОСББ). Трастовий фонд, що працюватиме під керуванням IFC і за підтримки Європейського Союзу (СЄ) та Німеччини, покликаний допомогти Україні зменшити її залежність від імпорту газу і паралельно зменшити державні субсидії на енергоспоживання населенням.

«Сьогоднішнє підписання є наступним значним кроком до підвищення енергоефективності, – сказав Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. – Більше 80% багатоквартирних будинків в Україні потребують енергоефективної модернізації, а Фонд енергоефективності працюватиме з ОСББ, щоб допомогти у реалізації цих заходів. Завдяки підтримці IFC ми зможемо забезпечити управління програмою у відповідності до найвищих стандартів і досягнути поставлених цілей».

Геннадій Зубко

1

Юлія Головатюк-Унгуряну, директор Фонду енергоефективності, підкреслила: «Ми вважаємо, що фонд стане загальнонаціональною історією успіху. Співпраця з IFC та ​​донорами дасть Україні можливість підвищити енергоефективність та зменшити викиди діоксиду вуглецю, паралельно допомагаючи країні виконати її міжнародні зобов’язання ».

Рольф Берндт, менеджер практики IFC, глобальна практика Світового банку «Фінанси та ринки», зауважив: «Фонд енергоефективності – це інноваційний інструмент, який допоможе створити новий ринковий попит на енергоефективність в Україні. Часткові гранти на енергоефективні заходи в житлових будинках заохочуватимуть мешканців інвестувати в такі заходи, що дозволить сім’ям заощаджувати на опаленні, одночасно підвищуючи комфорт у їх помешканнях».

Рольф Берндт

Підписана сьогодні угода закладає правову основу для повноцінного запуску Фонду енергоефективності в кінці цього року. Фонд зможе почати обслуговувати своїх клієнтів після завершення роботи над операційними процедурами і опублікування офіційної програми.

Створення Фонду енергоефективності в Україні підтримується консультативною програмою IFC, яка розпочалась в жовтні 2018 року, і яку виконує Глобальна практика Світового банку «Фінанси, конкурентоспроможність та інновації». За фінансування Європейської Комісії програма здійснює управління внесками донорів у Багатосторонній донорський трастовий фонд і її метою є створення сприятливого середовища для енергоефективних ремонтів у багатоквартирних будинках в Україні. IFC також допомагає фінансовим установам створювати кредитні продукти, орієнтовані на об’єднання домовласників, які будуть запропоновані їм перед отриманням грантів.

2

3

IFC
IFC, сестринська організація Світового банку і один з підрозділів Групи Світового банку, є найбільшим глобальним інститутом розвитку, діяльність якого сфокусована на підтримці приватного сектору на ринках, що формуються. Ми працюємо із понад 2000 приватних компаній у всьому світі, використовуючи наш капітал, експертизу та вплив для створення ринків та можливостей у найскладніших регіонах світу. У 2018 фінансовому році IFC спрямувала в країни, що розвиваються, рекордний обсяг довгострокових інвестицій $23 мільярди, посилюючи здатність приватного сектору подолати бідність та підвищити загальний добробут. Додаткова  інформація www.ifc.org

Лишаймося на зв’язку

www.facebook.com/IFCwbg

www.twitter.com/IFC_org

www.youtube.com/IFCvideocasts

www.ifc.org/SocialMediaIndex

www.instagram.comifc_org

Фонд енергоефективності

Фонд енергоефективності – це державна установа України, яка надає підтримку в формі грантів об’єднанням співвласників житла для впровадження комплексних технічних рішень в рамках енергоефективної реконструкції в багатоквартирних будинках з урахуванням передових європейських практик термомодернізації. Його метою є скорочення викидів CO2 на виконання Паризьких угод, впровадження нормативної бази Європейського Союзу та Договору про заснування Енергетичної спільноти, а також забезпечення виконання Україною її міжнародних зобов’язань з енергоефективності.

Діяльність Фонду фінансується з Державного бюджету України і підтримується ЄС та Урядом Німеччини.

www.eefund.org.ua