ОСББ Рівненщини можуть отримати додаткову регіональну підтримку для енергомодернізації будинків

Місцева влада Рівненщини надає фінансову підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів за Програмою «Енергодім» Фонду енергоефективності. 

Зокрема, в області діє Комплексна програма енергоефективності Рівненської області, яка відшкодовує частину банківських відсотків 10%, а у місті Рівне Програма «Енергодім Рівне», яка додатково відшкодовує 20% до того гранту, що надає Фонд енергоефективності, а також частину відсотків за користуванням кредитами. В Рівному ОСББ перший рік мають безвідсотковий кредит перший рік користування кредитом місто сплачує ОСББ ще й решту нарахованих банком відсотків, які не покриваються відшкодуванням з обласного бюджету.

«Рівненщина серед лідерів по кількості учасників Програми «Енергодім»,коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Від ОСББ Рівненської області та міста Рівного у цій Програмі 34 заявки на участь, 22 проєкти вже повністю або частково завершені. Загальна сума виплачених Фондом грантів ОСББ Рівненщини складає понад 73,6 млн грн.  Без місцевої підтримки досягти таких результатів було б дуже складно і це гарний приклад для наслідування іншим. Адже процес енергомодернізації будівель дуже не простий і в технічному, і в організаційному плані, і тим більше з фінансової точки зору, зокрема, у період воєнного стану. Сьогодні надзвичайно важливо діяти спільно. Я дякую ОСББ Рівненщини за активність у процесі енергомодернізації будинків, дякую місцевій владі за всебічну підтримку співвласників у цьому процесі. Кожен реалізований енергоефективний проєкт — це важливий крок до енергонезалежності нашої країни».

Згідно наявної у Фонді інформації, за період дії в Україні воєнного стану в рамках Комплексної програми енергоефективності Рівненської області з обласного бюджету ОСББ відшкодовано близько 3,2 млн грн, а з міського бюджету в  межах Програми «Енергодім Рівне» понад 5,3 млн грн. 

Нагадуємо, що наразі Фонд енергоефективності приймає заявки на участь у Програмі «Енергодім» за спрощеним пакетом «А», згідно якого сума гранту — 40% вартості заходів/робіт.

Деталі про умови участі у Програмі «Енергодім» за спрощеним пакетом «А» — на нашому сайті за посиланням: https://tinyurl.com/yk6hfhc8

Програма «Енергодім» фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Міжнародна фінансова корпорація (IFC) здійснює адміністрування коштів Мультидонорського трастового фонду (МДТФ). Німецьке товариство міжнародного співробітництва — німецьке агентство з розвитку (GIZ) здійснює експертне консультування і надає технічну підтримку Фонду.