Фонд енергоефективності: 6 років змін та стійкості

Сьогодні Фонду енергоефективності виповнилось 6 років — рівно шість років тому відбулася державна реєстрація установи, як юридичної особи. За цей час ми пройшли непростий, але результативний шлях, долаючи численні виклики, пов’язані з пандемією COVID-19 та повномасштабним вторгненням з боку рф.

Пандемія COVID-19 призвела до локдаунів та обмежень, що негативно вплинули на будівельну сферу. Багато проєктів з термомодернізації будинків тимчасово призупинились. Проте, завдяки злагодженій роботі команди Фонду та підтримці наших партнерів, нам вдалося спростити, на той час єдину нашу програму «Енергодім», щоб якомога більше ОСББ мали можливість модернізувати власні оселі. 

Повномасштабне вторгнення з боку рф стало найбільшим викликом, як для всієї країни, так і для Фонду.  Але, ми зосередили свою роботу на підтримці людей, які постраждали від війни. Так з’явилася Програма «ВідновиДІМ», яка стала рятівною для тисячі українців.

Постійні обстріли енергогенеруючого обладнання рф призвели до дефіциту електроенергії та змусили українців шукати альтернативні джерела тепла. Фонд швидко відреагував і розробив нову Програму «ГрінДІМ»,  яка стала частиною стратегії Уряду України, спрямованої на децентралізацію енергосистеми. Програма стимулює використання альтернативних джерел енергії та допомагає мешканцям багатоквартирних будинків забезпечити свої оселі світлом та теплом. 

Отже, сьогодні Фонд енергоефективності, попри всі виклики, надає співвласникам багатоповерхівок дієві інструменти для енергомодернізації багатоповерхівок, відновлення пошкоджень будинків, що виникли внаслідок російської агресії, а також для впровадження альтернативних джерел живлення у будівлях. Зокрема ми реалізуємо три програми — «Енергодім», «ВідновиДІМ», «ГрінДІМ» та маємо наступні результати їх реалізації.  

Програма «Енергодім»:

  • Термомодернізовано понад 370 багатоквартирних будинків
  • Фонд виплатив грантів на суму ≈ 1,4 млрд грн 
  • Понад 64 тисячі домогосподарств стали учасниками Програми
  • В умовах воєнного стану введено ряд спрощень умов та процедур
  • Запущено новий, спрощений пакет «А» (Суперлегкий) 
  • На 20% збільшено розмір грантів
  • Запроваджено інститут проєктних менеджерів, які професійно супроводжують реалізацію енергоефективних проєктів.

Програма «ВідновиДІМ»:

  • Відновлено близько 540 будинків, пошкоджених внаслідок війни
  • Понад 60 300 сімей стали учасниками Програми та отримали можливість повернутись у своє власне житло
  • Виплачено грантів на суму більше 780 млн грн.

Програма «ГрінДІМ» два місяці в дії:

  • В роботі в роботі Фонду 14 проєктів
  • понад 1500 домогосподарств стали учасниками Програми
  • загальна вартість проєктів понад 24 млн грн

Досягнуті результати — це 6 років наполегливої роботи та синергія зусиль команди Фонду, держави, європейських, міжнародних партнертнерів Фонду, фінансових установ, громад, співвласників багатоквартирних будинків, активних громадян.

Нагадуємо, що фінансування програм Фонду здійснюється за рахунок коштів Держбюджету України і фінансової підтримки ЄС та Уряду Німеччини. Адміністрування коштів МДТФ здійснює Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Експертні консультації та технічну підтримку Фонду надає Німецьке товариство міжнародного співробітництва — німецьке агентство з розвитку (GIZ). 

Щиро дякуємо всім за довіру, підтримку та спільну діяльність. Разом ми робимо Україну енергонезалежною, комфортною та екологічною. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.

Працюємо, щоб і надалі отримувати результат!