Історії успіхуPost->IDНовини

Програма «ВідновиДІМ» в дії: досвід відновлення будинку ОСББ «ТЕРРА НОВА 5» з Ірпеня

ОСББ «ТЕРРА НОВА 5» з Ірпеня — одне із понад семидесяти об’єднань Київщини, які повністю завершили відновлення своїх будинків за Програмою «ВідновиДІМ». Фонд енергоефективності виплатив цьому ОСББ грант у сумі 834,5 тис грн — 100%  вартості будівельних матеріалів та робіт. Реалізація проєкту була завершена на початку липня поточного року і тепер 47 домогосподарств мають можливість жити у своєму домі в комфортних умовах. 

«Наш будинок кілька разів зазнав пошкоджень внаслідок ворожих обстрілів на початку повномасштабного вторгнення росії, — згадує пані Віта, голова правління ОСББ «ТЕРРА НОВА 5». — Був посічений уламками снарядів фасад, пошкоджені та вибиті вікна, балкони. Після звільнення Ірпеня ми самостійно, власними силами намагались врятувати дім, шукали скрізь підтримку. Для нас важливо було не допустити подальшого руйнування конструкцій будинку. Потім дізнались про можливості Програми «ВідновиДІМ», подали заявку на участь і зараз маємо відновлений, комфортний та затишний дім. Безмежно вдячні за допомогу та існування такої Програми». 

За Програмою «ВідновиДІМ» у будинку ОСББ «ТЕРРА НОВА 5»  виконали ремонт пошкоджень фасадів будівлі, замінили пошкоджені світлопрозорі огороджувальні конструкції (вікна, балкони) та зовнішні двері. 

Нагадаємо, що грантова Програма Фонду енергоефективності «ВідновиДІМ» була запущена в листопаді 2022 року і реалізується за підтримки ЄС у партнерстві з IFC.

За умовами цієї Програми можна виконати наступне:

  • замінити або відремонтувати вікна, блоки балконних і зовнішніх дверей;
  • відремонтувати пошкоджені фасади і покриття будівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж;
  • провести ремонтно-відновлювальні роботи внутрішнього опорядження у під’їздах;
  • забезпечити безперешкодний доступ для маломобільних груп населення — встановити пандуси та підйомники. 

Виплата грантових коштів відбувається наступним чином:

  • перший транш гранту — 70% вартості матеріалів і робіт — ОСББ отримує авансом, після приєднання до грантового договору. 
  • другий транш — 30% виплачується після завершення робіт.

На сьогодні в роботі Фонду енергоефективності близько 700 проєктів за Програмою «ВідновиДІМ», 570 проєктів вже повністю або частково завершені, розмір грантів, виплачених Фондом за цією Програмою, складає 816,3 млн грн.   

Детально ознайомитись з умовами Програми «ВідновиДІМ» можна ТУТ