Історії успіхуPost->IDНовини

ОСББ «Політех-Плаза»: яскравий приклад енергоефективності та готовності до будь-яких викликів

Київське ОСББ «Політех-Плаза» стало яскравим прикладом того, як залучення державної підтримки та активна позиція мешканців можуть привести до значних змін на краще. Завдяки участі у Програмі «ГрінДІМ», об’єднання співвласників багатоквартирного будинку змогло реалізувати амбітний проєкт – встановлення сонячної електростанції на даху.

«Коли почалися регулярні відключення електроенергії, ми в ОСББ «Політех-Плаза» активно шукали шляхи вирішення цієї проблеми. Довго і ретельно вивчивши різні варіанти, ми зупинилися на встановленні сонячної електростанції. Завдяки Програмі «ГрінДІМ» цей проєкт став реальністю, —  коментує Ігор, відповідальний співвласник будинку. Тепер ми маємо всі умови для повноцінного життя: працюють ліфти, є освітлення, вода та інтернет. Блекаути більше не загрожують нашому спокою. Це величезний плюс, який ми відчуваємо щодня».

Співвласники встановили інвертор загальною потужністю 24 кВт, сонячні панелі, які генерують майже 20 кВт сонячної енергії та акумулятори, які накопичують майже 60 кВт. Завдяки реалізації проєкту мешканці отримали безперебійне живлення  2-х ліфтів, насосів водопостачання, відеонагляду та обладнання всіх провайдерів, а також забезпечили освітлення в місцях загального користування.

Основні показники проєкту ОСББ «Політех-Плаза»:

Загальна вартість заходів, які компенсує Фонд  — 1,3 млн грн, з яких 827 тис грн — грант, виплачений Фондом енергоефективності.

Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 1,7 тис. грн.

Прогнозовані заощадження:

Річна економія коштів на потреби електроенергії всього будинку — 78,7 тис. грн.

Річна економія енергії на потреби всього будинку — 18,2 тис. кВт·год/рік

Встановлення сонячної електростанції не тільки дозволило зменшити витрати на комунальні послуги, але й стало важливим кроком на шляху до створення більш сталої та енергонезалежної України.

Для того, щоб стати учасником Програми «ГрінДІМ», необхідно подати Заявку та супровідні документи онлайн чи поштою.

Ознайомитись із повним текстом Програми «ГрінДІМ» та додатками до неї можна за посиланням: https://eefund.org.ua/greendim/dokumenty/

Детально про те, з чого розпочати кроки до гранту, перелік необхідних документів та форми заявок на сторінці Програми «ГрінДІМ»: https://eefund.org.ua/greendim/etap-pidgotovka/