Історії успіхуPost->IDНовини

ОСББ «Чехівський квартал 4К» з Ірпеня відновило будинок за Програмою «ВідновиДІМ»

ОСББ «Чехівський квартал 4К», яке об’єднує 16 сімей, одне з тих, які за Програмою «ВідновиДІМ» Фонду енергоефективності відновили свій будинок, пошкоджений внаслідок російських обстрілів на початку повномасштабного вторгнення. Розмір гранту, виплаченого Фондом  енергоефективності на відновлення цього будинку, склав 574,3 тис грн — 100%  вартості будівельних матеріалів та робіт проєкту. 

В межах Програми «ВідновиДІМ» у цьому будинку виконали такі роботи:

  • ремонт пошкоджень фасадів будівлі та конструкцій даху (крім протиаварійних робіт з відновлення несучої здатності конструкцій стін) 
  • заміна пошкоджених світлопрозорих огороджувальних конструкцій (вікна та балкони) 
  • заміна пошкоджених зовнішніх та внутрішніх тамбурних дверей 

«У квітні поточного року ми остаточно завершили реалізацію свого проєкту за Програмою «ВідновиДІМ» і це для нас велике щастя, — розповідає Світлана Ясинська, голова правління ОСББ «Чехівський квартал 4К». — Бо коли ми повернулись у свій дім, на початку травня 2022 року, після звільнення Ірпеня, ми були шоковані від побаченого і, чесно кажучи, надії на відновлення будинку було мало. Сусідній будинок взагалі вигорів, а наш був дуже посічений уламками — фасад, покрівля, вхідні двері, вибиті вікна — це був жах. Перша наша спроба розпочати відновлення, на жаль була невдалою, нас обманув недобросовісний підрядник». 

Зі слів пані Світлани досвід відновлення їх будинку за Програмою «ВідновиДІМ», став гарним прикладом для сусідніх будинків, які також були пошкоджені. 

«Коли ми дізналися про програму «ВідновиДІМ» та ініціювали участь нашого будинку у цій програмі, сусіди із сусідніх будинків відносно скептично поставились до такої ідеї, казали, що навряд чи хтось допоможе нам відновити будинок, — згадує голова правління ОСББ «Чехівський квартал 4К». — Але все ж ми подали заявку на участь і були приємно вражені увагою та добрим ставленням до нас, одразу відчули, що тут нам допоможуть. Так і сталось, після приєднання до грантового договору отримали перший транш гранту — 70% вартості матеріалів і робіт, розпочали роботи. Цього разу підрядна організація була дуже порядною, роботи виконували дуже якісно, професійно. Після завершення робіт Фонд енергоефективності провів верифікацію та виплатив нам решту гранту — 30%. І наш досвід став гарним прикладом для сусідніх будинків. Ми безмежно вдячні за можливість жити у своєму домі. Це дійсно велике щастя». 

Загалом в межах Програми «ВідновиДІМ» Фонд енергоефективності отримав понад 730 проєктів, близько 320 вже повністю реалізовані, і майже 290 проєктів — частково завершені. ОСББ Київщини вже реалізували 77 проєктів, 53 наразі частково завершені і ще 28 проєктів з Київської області в роботі. 

Нагадаємо, що грантова Програма Фонду енергоефективності «ВідновиДІМ» була запущена в листопаді 2022 року і реалізується за підтримки ЄС у партнерстві з IFC.

За умовами цієї Програми Фонд надає учасникам Програми грант на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості матеріалів і робіт.

Виплата грантових коштів відбувається наступним чином:

  • перший транш гранту — 70% вартості матеріалів і робіт — ОСББ отримує авансом, після приєднання до грантового договору. 
  • другий транш — 30% виплачується після завершення робіт.

Нещодавно Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми «ВідновиДІМ».

Деталі про Програму «ВідновиДІМ» ТУТ.