Фонд енергоефективності підписав Меморандум про співпрацю з Броварською міською радою

10 жовтня в Броварах Фонд енергоефективності презентував програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».У заході взяло участь майже 100 учасників, серед яких представники міської влади, ОСББ та управителі багатоквартирних будинків. 

Ольга Бороданкова, менеджер сектору Енергоефективність, представництва Європейської Комісії в Україні привітала присутніх та наголосила на важливості такого роду заходів у розбудові європейської свідомості спільноти.

Відкрили захід підписанням Меморандуму про співпрацю між Фондом енергоефективності та Броварською міською радою. Резнік Олександр Вікторович, заступник Броварського міського голови, привітав присутніх та подякував Фонду, та міжнародним партнерам за допомогу в створенні та адаптації місцевої програми. Він зазначив, що наразі в місті діє програма, що відшкодовує частину кредиту з міського бюджету і надає часткове відшкодування ОСББ та ЖБК у розмірі до 30% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, до 400 тис. грн. за одним кредитним договором. Програма діятиме протягом 2016-2020 років та вже зараз адаптується для тих ОСББ, які захочуть приєднатися до Програми “ЕНЕРГОДІМ” від Фонду енергоефективності.

Юлія Головатюк-Унгуряну, директор Фонду енергоефективності, презентувала програму “Енергодім”, розповіла про етапи створення Фонду та про основні кроки ОСББ для отримання гранту. Вона зауважила, що після впровадження енергоефективних заходів, ОСББ отримають значну економію в платіжках. 

Вячеслав Коваль, фінансовий директор Фонду енергоефективності  ознайомив  присутніх з енергоефективними заходами, що підлягають відшкодуванню. Розповів про етапи надання грантів та зауважив, що деякі порушення призводять до повернення Гранту. 

Про технічні аспекти програми “Енергодім” розповів Ігор Ващенко, експерт з енергозбереження та енергоефективності відділу оцінки проектів та верифікації. Він ознайомив аудиторію з вимогами до проведення енергоаудиту, вимогами до матеріалів, розробкою проектно-кошторисної документації та з деталями верифікації проектів. 

З правовими аспектами програми «Енергодім», основними вимогами до заявників, документами, які необхідні для отримання відшкодування та особливостями проведення загальних зборів співвласників ОСББ ознайомила Юлія Зязіна, юрист Фонду енергоефективності. 

Інна Волошина, національний консультант проекту ПРООН в Київській області розповіла про програму HOUSES, яка має об’єднати співвласників житла в багатоквартирних будинках в Україні та мотивувати їх до підвищення рівня енергоефективності.

 Олексій Вєха, регіональний консультант IFC, ознайомив присутніх з послугами, які надаються регіональними консультантами для ОСББ на шляху впровадження енергоефективних проектів. А також, на прикладі одного ОСББ в Броварах, показав орієнтовну вартість заходів за пакетом “Легкий” та “Комплексний” і порахував очікувану економію та окупність проекту. 

 Наприкінці заходу Наталія Ретта голова правління ОСББ Грушевського 13А з Броварів розповіла про свою історію успіху впровадження комплексної енергомодернізації будинку в рамках проекту «Перші ластівки».

Нагадаємо, що раніше технічний директор Фонду презентував програму “Енергодім” на Міжрегіональному форумі енергоефективності та сталого розвитку

1

2

3

4

5

6