Про можливості підвищення енергоефективності та перехід на альтернативні джерела енергії на Aquatherm Kyiv 2024

Команда Фонду енергоефективності долучилась до участі в заходах, що проходили в межах виставки Aquatherm Kyiv. Зокрема, 14 травня, під час Форуму-практикуму «Відбудова в дії: Інженерно-технічні рішення для розвитку ЖКГ» провели окрему секцію, присвячену питанням енергоефективності та альтернативних джерел живлення в житловому секторі. А 15 травня презентували для технічної спільноти Маркетплейс Фонду на воркшопі «Змонтуй себе сам! Як монтажнику просувати свої послуги на оновленому інженерному ринку».

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності розповів про стан реалізації Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «‎Енергодім» та презнтував нову Програму Фонду «ГрінДІМ», спрямовану на стимулювання використання альтернативних джерел енергії у житловому секторі. 

«Нині питання ефективного використання енергії та наявності альтернативних джерел енергії це необхідність і безпека, — зазначив Єгор Фаренюк. — Повномасштабна агресія росії проти України призводить до нищівних руйнувань по всій території нашої держави і агресор продовжує нищити об’єкти критичної інфраструктури. Взимку 2022 року ми всі вже відчули, що таке блекаути і зараз ймовірність виникнення таких ситуацій є дуже високою. Тому ми всі маємо бути готові до труднощів, пов’язаних з браком електроенергії і вживати заходів аби мінімізувати їх. На це спрямована нова Програма Фонду «ГрінДІМ» тоді, як Програма «‎Енергодім» дає можливість суттєво зменшувати енергоспоживання у будинку, що відповідно зменшує фінансове навантаження на людей».   

Зі слів директора Фонду енергоефективності попри виклики війни люди продовжують впроваджувати у своїх будинках енергоефективні заходи за Програмою «Енергодім» і на сьогодні понад 360 проєктів вже повністю або частково реалізовані. 

«Програма «Енергодім» працює, ті ОСББ, які стали учасниками програми до війни активно реалізують свої проєкти, — розповів Єгор Фаренюк. — З літа минулого року Фонд приймає заявки за суперлегким пакетом, який включає лише один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту. Це основний інструмент регулювання та споживання тепла для всього будинку. За допомогою ІТП раціоналізується розподіл теплоносія і підвищується загальна ефективність системи теплозабезпечення. Лише один такий захід може забезпечити від 10 до 30% економії тепла».

Разом з тим Єгор Фаренюк презентував основні положення нової програми «ГрінДІМ», яку Фонд запустив з початку травня.

«За Програмою «ГрінДім» Фонд надає ОСББ та ЖБК фінансування на відшкодування 70% вартості обладнання та матеріалів — теплові насоси  та сонячні електростанції, а також вартості послуг сертифікації енергетичної ефективності будинку», — сказав директор Фонду енергоефективності. 

Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України говорили про енергоефективність як національну ідею, розповіли про місцеве енергетичне планування та презентували національну базу даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель.

Галина Джулай, перша заступниця міського голови Новояворівська під час заходу поділилася успішним досвідом Новояворівської громади щодо регіональної підтримки ОСББ для комплексної енергомодернізації багатоповерхівок за Програмою «Енергодім».  

Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації  «Енергоефективні міста України» поділився практичними кейсами, як підвищити енергоефективність.

Микола Бумажний, генеральний директор холдингу «Місто для людей» розповів про важливість синергії зусиль співвласників, держави та бізнесу для розвитку житлового фонду. 

Тарас Оборонов, начальник відділу підтримки клієнтів та супроводу проєктів Фонду енергоефективності під час презентації Маркетплейсу Фонду енергоефективності зазначив, що ця платформа вже стала  надійним інструментом учасників програм Фонду, адже формує прозору комунікацію між усіма учасниками ринку, і як наслідок — сприяє якнайшвидшій модернізації країни.

«Зручна платформа для користування допомагає оперативно реалізовувати енергоефективні та відбудовні проєкти, — зазначив Тарас Оборонов. — На онлайн-майданчику представники ОСББ можуть знайти все необхідне для втілення своїх ідей у життя, від кваліфікованих фахівців до якісних матеріалів, а бізнес може знайти ще один канал збуту своєї продукції та послуг». Також, він зазначив, що Маркетплейс Фонду енергоефективності стане незамінним інструментом для всіх, хто прагне зробити свої будинки більш енергоефективними, комфортними та безпечними».