Вінниця всебічно підтримує розвиток відновлювальних джерел енергії та енергоефективності у житловому секторі

Вінницька міська рада всебічно підтримує співвласників багатоквартирних будинків на шляху впровадження відновлювальних джерел енергії та енергоефективності. Зокрема у місті діє Програма розвитку та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницької міської територіальної громади на 2024-2028 роки, яка передбачає надання ОСББ кредитів (позик) на пільгових умовах для реалізації заходів з енергоефективності в рамках Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності. 

Міськрада через МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» кредитує ОСББ за мінімальними відсотковими ставками — від 3 до 5%, максимальна сума позики — до 70% загальної вартості будівельних робіт, після чого Фонд відшкодовує від 40 до 70% їхньої вартості. 

У серпні поточного року затверджено Програму розвитку та утримання житлового господарства Вінницької міської територіальної громади на 2025-2030 роки, згідно якої для ОСББ передбачено співфінансування у розмірі 40% з боку міськради на етапі встановлення сонячної електростанції. Також ОСББ міста Вінниці, які приєдналися до програми «ГрінДім» Фонду енергоефективності отримали можливість через МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» брати вигідні кредити (позики) під 5% річних на 5 років для встановлення сонячних електростанцій.

«Вінниця обрала чіткий вектор руху у напрямку підвищення енергоефективності, стійкості та енергонезалежності громади, — зазначив Микола Ільїнов, фінансовий директор Фонду енергоефективності за підсумками візиту до Вінниці для участі у заході, присвяченому реалізації Програм Фонду «Енергодім» та «ГрінДІМ» на території громади. — Муніципалітет якісно інвестує у розвиток ОСББ, відновлювальних джерел енергії та енергоефективності у житловому секторі. Сьогодні Вінниця серед лідерів за рівнем самоорганізації мешканців багатоповерхівок і я впевнений, що з такими підходами невдовзі це місто може продемонструвати лідерство і у напрямку енергонезалежності. Узгоджені спільні дії, які враховують інтереси всіх сторін завжди ведуть до бажаних результатів». 

Захід, присвячений реалізації Програм Фонду енергоефективності «Енергодім» та «ГрінДім» на території Вінницької міської територіальної громади, відбувся у Вінниці 09 жовтня за ініціативи виконавчого комітету Вінницької міської ради. Участь у цьому заході взяли близько 100 представників ОСББ. 

Деталі про Програму енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» ТУТ, все про Програму «ГінДІМ» ТУТ.