Як оформити відносини з енергоаудитором? Рекомендації експертів Фонду енергоефективності

Якщо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку хоче стати учасником Програми “Енергодім” або Програми “ГрінДІМ”, то після затвердження такої ініціативи обов’язковою вимогою є проведення енергетичного аудиту будівлі.   

Для того щоб аудит відбувся, ОСББ повинно самостійно обрати фахівця з енергоаудиту та оформити з ним відповідний договір. 

Хто такий енергоаудитор?

Енергоаудитор — це фізична особа, яка отримала кваліфікаційний атестат та має право на проведення сертифікації енергетичної ефективності будівель, і  може бути при цьому фізичною особою-підприємцем або працювати в штаті юридичної особи.

Згідно з вимогами Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» сертифікація енергетичної ефективності здійснюється енергоаудитором, який є незалежним, не має конфлікту інтересів та прямо чи опосередковано не зацікавлений у результаті сертифікації.

Обрати енергоаудитора можна за допомогою бази даних аудиторів та фахівців з обстеження на офіційному Порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

З ким ОСББ можуть укладати договір на здійснення послуги сертифікації енергетичної ефективності будинку в рамках участі в Програмі “Енергодім” та “Гріндім”?

Умови обох програм передбачають, що для можливості віднесення витрат Заявника на проведення сертифікації енергетичної ефективності будівлі до Прийнятних витрат, в межах участі в них, Замовник повинен укладати прямий договір безпосередньо з енергоаудитором (фізичною особою чи фізичною особою-підприємцем) або з юридичною особою (фізичною особою-підприємцем), в штаті якої перебуває такий енергетичний аудитор.

Тобто, Фонд може відшкодувати витрати на здійснення сертифікації лише за умови, що в ОСББ буде укладений договір:

  • з енергоаудитором (фізичною особою, яка отримала кваліфікаційний атестат та має право на проведення сертифікації енергетичної ефективності, яка може бути при цьому фізичною особою-підприємцем);

або

  • з юридичною особою (фізичною особою-підприємцем), в штаті якої перебуває такий енергетичний аудитор.

Важливо! Інших варіантів програмами Фонду  не передбачено.

Якщо енергоаудитор на момент виконання енергетичної сертифікації був поза штатом юридичної особи, а на момент подачі заявки від ОСББ до Фонду — вже був в штаті юридичної особи, як це вплине на якість поданої заявки?

Зауважимо, що дата підписання акта наданих послуг за договором є моментом фіксації виконання енергоаудиту. А складання енергетичного сертифікату є частиною цього процесу. Це означає, що і на момент складання сертифікату, і на момент підписання сторонами акту наданих послуг за договором сертифікації, енергоаудитор має перебувати в штаті юридичної особи. 

Якщо буде інакше, то Фонд енергоефективності змушений буде відмовити у частковому відшкодуванні витрат на енергоаудит за такою Заявкою. Необхідно, щоб послуга була надана належними особами (тобто, на момент сертифікації енергоаудитор має бути в штаті юридичної особи).