Юлія Головатюк-Унгуряну завершує роботу на посаді директорки Фонду енергоефективності 10 вересня

Директорка ДУ “Фонд енергоефективності” Юлія Головатюк-Унгуряну завершує роботу 10 вересня 2021 року. 

Відповідну заяву очільниці Фонду підтримали члени Наглядової ради установи. Таким чином, завершується більш ніж трирічна каденція Юлії Головатюк-Унгуряну на цій посаді.

Конкурс на посаду директора Фонду енергоефективності буде оголошено у перших числах вересня, про що Фонд повідомить додатково.

До моменту обрання нового керівника, ці функції будуть виконуватися одним із діючих членів дирекції.

Наглядова рада та колектив Фонду щиро дякують Юлії Головатюк-Унгуряну за виконану роботу і бажають подальших успіхів та наснаги!

Юлія Головатюк-Унгуряну стояла біля витоків створення Фонду з моменту його державної реєстрації в липні 2018 року.

Саме завдяки унікальним лідерським якостям і активній громадянській позиції Юлії Головатюк-Унгуряну у співпраці з партнерами й донорами (Кабінет Міністрів України, Міністерство розвитку громад та територій України, Представництво ЄС в Україні,IFC – Міжнародна фінансова корпорація, Посольство Німеччини в Києві, ПРООН в Україні, GIZ в Україні) вдалося створити і налагодити ефективну роботу установи в максимально короткі терміни, що стало безпрецедентним прикладом у порівнянні із запуском аналогічних структур в інших європейських країнах.

З нуля були створені всі умови, необхідні для стабільної роботи Фонду: створена програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”, розроблені стратегія та необхідні процедури, сформована професійна команда. 

За три роки діяльності Фонду надійшло майже 750 заявок від ОСББ на участь у Програмі, загальна вартість проектів перевищує 5,9 млрд грн, а учасниками програми модернізації житла стали 67,7 тис. українських сімей.

У цей період партнерами Фонду стали чотири банки, загальна кількість відділень яких перевищує 50% усієї банківської системи України. Тобто, ОСББ можуть подати документи на участь в програмі “Енергодім” у кожному другому відділенні банку країни.

Крім того, до енергонезалежних змін долучилися 230 громад з усіх куточків України, що підписали меморандуми про співпрацю з Фондом. Фахівці Фонду допомогли розробити і затвердити місцеві програми співфінансування енергоефективних заходів для понад 120 громад, з них близько 50 на загальну суму понад 122 млн грн.

Під керівництвом Юлії Головатюк-Унгуряну створено Школу для ОСББ, де можна здобути знання з енергоефективності та ознайомитися із деталями програми “Енергодім”. 

Крім того, започатковано Всеукраїнський Форум, що став майданчиком для зустрічі як фахівців з енергоефективності, так і споживачів та їхніх клієнтів; також проводиться відкритий конкурс для визначення кращих енергоефективних проектів.

Фахівці Фонду напрацювали низку змін до профільного законодавства та до програми “Енергодім”, щоб полегшити умови участі ОСББ у Програмі та зробити енергоефективний сектор більш конкурентним. 

Серед іншого, за цей період були закладені основи для подальшої електронізації процесів у Фонді для удосконалення сервісу для ОСББ – створено електронний кабінет учасника програми “Енергодім”, за допомогою якого ОСББ можуть подавати заявки на участь онлайн.

Підкреслимо, що Фонд і надалі виконуватиме взяті на себе зобов’язання перед ОСББ та партнерами, а також продовжить розвиток в напрямку  діджиталізації процесів, вдосконалення умов програми “Енергодім”, підвищення якості надання послуг ОСББ і роботу над змінами до профільного законодавства.

ДОВІДКОВО. Юлія Головатюк-Унгуряну має юридичну освіту і ступінь МВА Київської школи економіки. До призначення на посаду працювала керівницею сектора реформи управління житловим фондом та енергоефективності Офісу підтримки і впровадження реформ (RST) при Мінрегіоні.

Працювати у Фонді енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну почала з моменту державної реєстрації установи в липні 2018 року спочатку в статусі в. о. директорки, а потім, у квітні 2019 року, за результатами прозорого конкурсного відбору – була затверджена на посаді директорки.