Будинок ще модернізується, а платіжки вже менші на 12-15 %: досвід ОСББ з Миколаєва

Фонд енергоефективності продовжує знайомити ОСББ із завершеними проектами енергомодернізації багатоквартирних будинків за програмою “Енергодім” у різних регіонах України.

10 грудня відбулася заключна поїздка у цьому році – за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні ОСББ з Херсону презентували будинок “Паркова 5-М” у Миколаєві, де частково завершений проект термореновації житла за пакетом Б “Комплексний”. 

Учасниками грудневого заходу у Миколаєві стали представники Фонду енергоефективності, Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Миколаївської та Херсонської міських рад, ОСББ-учасники програми “Енергодім”, регіональні радники IFC.

Людмила Мірошник, голова правління ОСББ “Паркова 5-М” провела для учасників екскурсію по будинку. У межах програми у цій п’ятиповерхівці, у якій розташовано 60 квартир, планується реалізувати такі заходи за пакетом Б “Комплексний”:

  • – утеплення фасаду будинку;
  • – заміна та утеплення трубопроводів системи опалення;
  • – встановлення терморегуляторів на батареях; 
  • – заміна батарей у квартирах;
  • – комплекс робіт із модернізації та облаштування системи освітлення у приміщеннях загального користування будинку;
  • – заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах;
  • – утеплення і скління наявних балконів і лоджій.

2

“Раніше, кожен опалювальний сезон ми чекали з острахом, адже наш будинок нагадував решето. Міжпанельні шви та поверхневе покриття огороджувальних конструкцій будинку руйнувались і навіть найменший вітер видував через щілини тепло.Така ситуація спонукала нас стати учасниками програми “Енергодім”, у нашому випадку – це була єдина можливість в комплексі вирішити ряд важливих технічних проблем нашого будинку. 

Зараз роботи з утеплення стін ще не завершені, але співвласники вже відчули комфортну температуру у квартирах, навіть при при низькій температурі теплоносія у радіаторах. Більше того, ми вже відчули економію, у листопаді наші платіжки за тепло на 12-15 % нижчі, ніж у сусідніх, немодернізованих будинках аналогічного типу забудови”, – розповіла Людмила Мірошник, голова правління ОСББ “Паркова 5-м”. 

3

Загальна вартість проекту складає близько 7,9 млн грн, з яких 70% або понад 5,5 млн грн відшкодує Фонд енергоефективності за програмою “Енергодім”.

Очікуване скорочення викидів СО2 складає 32,1 тонн/рік, економія енергії відповідно до опису проекту – 121 тис. кВт*год/рік.

ОСББ з Херсону також познайомилися з представниками профільних місцевих департаментів та регіональними радниками, які допоможуть їм у супроводженні та впровадженні проектів з термомодернізації житла.

Станом на 3 грудня 2021 року у Херсонській області зареєстровано 1282 ОСББ, з них у Херсоні – 638.

У Херсоні затверджено Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Херсонської міської територіальної громади “Енергодім” на 2021 рік, за якою ОСББ мають відшкодовуватися частина суми кредиту (10%), однак наразі програма прийнята без бюджету.

4

Станом на 3 грудня поточного року до Фонду надійшло 11 заявок від ОСББ із Херсонської області на участь у програмі “Енергодім”.

Цьогоріч ОСББ вже оглянули низку об’єктів, серед яких модернізовані будинки “Конякіна 29” у Луцьку, “Земська 39” у Прилуках, “Щурата 8” у Львові та “Липи 4 “ у Новояворівську, “Говорова 5” в Одесі, “Антонича 26” та “Наш дім 8” у Львові.

Також в листопаді відбулась поїздка до міста Світловодськ Кіровоградської області, де понад 30 ОСББ-потенційних учасників програми “Енергодім” з м. Кропивницький, Олександрія та Знам’янка на Кіровоградщині оглянули енергомодернізований будинок з ОСББ “Едельвейс-104”. 

 За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном +38 044 222 9590, поштою: infosupport@eefund.org.ua чи через онлайн-форму: /energodim/#get_consult

Довідково: Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім” реалізується ДУ “Фонд енергоефективності” з серпня 2019 року. Програма передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету А “Легкий” та 50% для пакету Б “Комплексний”.

Програма діє до 31 грудня 2023 року на всій території України, крім тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо,