Фонд енергоефективності та Львівська міська рада оголошують про початок партнерства щодо Програми енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім»

Львів став десятим містом, що підтримало реалізацію масштабних проектів з комплексної модернізації житла українців в межах партнерства з Фондом енергоефективності. Максимальна енергоефективність та зменшення витрат мешканців за обслуговування своїх будинків – пріоритет роботи Львівської міської ради. Як зазначає мер Львова Андрій Садовий, міста повинні ставати більш енергонезалежними.

Відповідний Меморандум про співпрацю 31 жовтня 2019 року підписали Юлія Головатюк-Унгуряну, директор ДУ «Фонд енергоефективності», та Андрій Садовий, міський голова Львова.

1

Церемонія підписання відбулася за участю Альони Бабак, міністерки розвитку громад та територій України під час Х Всеукраїнського форуму ОСББ, що цими днями проходить у Львові. Участь в церемонії також взяли Кшиштоф Гієрульскі, Група підтримки України в ЄС, Софія Лінн, менеджер проекту IFC «Енергоефективність в житловому секторі України», Мустафа Саіт-Аметов, керівник програми ПРООН з досягнення цілей сталого розвитку в регіонах, Наталія Олійник, президент Всеукраїнської Асоціації Ради Голів ОСББ, Єва-Марія Гейгер, керівник проекту «Енергоефективний район Львова», GIZ.

2

Сторони-підписанти Меморандуму взяли зобов’язання впроваджувати в регіоні інструменти стимулювання енергозбереження та підтримки заходів, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель.

Альона Бабак, міністерка розвитку громад та територій України: «В середньому український споживач від загальної вартості платіжки, сплачує 79% за опалення. Термомодернізація будівель – це дієвий cпосіб для зменшення сум в платіжках за комунальні послуги. Фонд енергоефективності є ефективним державним інструментом підтримки термомодернізації житлового фонду. Тому для Уряду надзвичайно важливо, щоб діяльність Фонду мала попит з боку ОСББ, щоб кожне ОСББ в країні знало про те, як подати заявку на участь в програмах і що потрібно зробити, аби скористатися можливостями, які надає Фонд. Для цього вже зараз потрібно розпочати широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію».

3

Передбачається, що спільна діяльність сторін сприятиме економії споживання енергетичних ресурсів та витрат на комунальні послуги об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), поліпшенню зовнішнього вигляду будівель, продовженню терміну їх експлуатації, підвищенню рівня комфорту та умов проживання у будинках, а також збільшенню їх вартості.

Юлія Головатюк-Унгуряну, директор Фонду енергоефективності: «Програма Фонду енергоефективності «Енергодім» – це механізм комплексної модернізації житлового фонду України. Реалізація  програми дозволить українцям не лише економити на комунальних послугах та підвищити рівень енергоефективності житла, а й забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань нашої держави у сфері енергоефективності, сприятиме зниженню рівня викиду парникових газів СО2 та впровадженню заходів з енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів. Наразі Фонд  допомагає адаптувати діючі чи розробляти нові місцеві програми. В розробці нових програм Фонд фокусується на можливості відшкодування відсотків по кредиту. За результатами цієї роботи Фондом буде розроблено нові Програми, які будуть рекомендуватись органам місцевого самоврядування для внесення змін в діючих чи прийняття нових програм».

4

Наразі у Львові діє Програма відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків на 2015-2020 роки («Теплий дім»), затверджена ухвалою Львівської міської ради  4413 від 19.03.2015 року. З 2020 року планується міська програма, що відшкодовуватиме відсотки за кредитом ОСББ.

Фонд енергоефективності розпочав адаптацію місцевих програм підтримки ОСББ до програми «Енергодім». Результатом цих змін стане додаткова фінансова підтримка ОСББ для реалізації заходів з енергоефективності.

«Там, де є господар – там є порядок. Коли ми почали створювати ОСББ у місті, побачили, що люди у таких будинках своїми вважають не лише помешкання, а й сходову клітку, територію біля будинку. ОСББ – це не тільки форма управління, це зміна стосунків між мешканцями, люди в будинку спілкуються, знають одне одного, разом планують розвиток свого будинку. Ми у місті максимально сприяємо розвитку ОСББ. Ми маємо в місті багато прикладів якісного управління будинками ОСББ, де поміняні вікна, утеплений фасад, облаштовано ІТП і мешканці платять за енергоресурси до 50% менше. Так має бути у всіх будинках і в усіх містах. Україна потребує такої комплексної програми. Львів завжди готовий бути пілотним містом для впровадження всіх хороших ініціатив. А Фонду енергоефективності дякуємо за довіру та співпрацю», – зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова. 

Софія Лінн, менеджер проекту проекту IFC “Енергоефективність в житловому секторі України”, акцентувала увагу на довготривалості співпраці, інформуванні та професіоналізації ринку. “Я би хотіла зазначити три основні речі, які, на нашу думку, є дуже важливі: перше — це стратегія, адже вона повинна бути довгостроковою і необов’язково імплементуватись за один рік. Друге — інформування, тому що інформації бракує, адже вона повинна виходити центрально. Більша частина населення ще погано усвідомлює свої права та обов’язки. Третє — професіоналізація цього ринку, тому що дуже важливо створювати підтримку тим власникам, які вже розуміють свої права та обов’язки”, — зазначила вона. 

4

Мустафа Саіт-Аметов,  Координатор програми ПРООН “Я, від імені програми розвитку ООН, хочу відзначити, що ми працюємо вже майже 30 років в Україні, для того, щоб допомогти громадам та державі вийти на шлях сталого розвитку. Меморандум між Фондом енергоефективності та Львівською міською радою  — це те, що ми можемо зробити тут і зараз в різних напрямках”. 

“Ми довго вели перемовини із Урядом України, щодо створення Фонду енергоефективності. Проте ми створили його таким чином, аби він міг працювати багато років”, — додав очільник групи підтримки України в ЄС Кшиштоф Гієрульскі. 

Раніше Фонд енергоефективності підписав Меморандум про співпрацю з Броварською міською радою

2

5

5

6