Нововолинськ, Одеса, Краматорськ, Хотин: як міста фінансово підтримують термомодернізацію будинків

Міські ради багатьох міст активно долучаються до енергоефективних ініціатив та формують нові механізми підтримки місцевих ОСББ, які впроваджують заходи з енергоефективності в багатоповерхових будинках.

Депутати Нововолинської міської ради 17 вересня 2020 року затвердили Програму підтримки ОСББ, які є учасниками Програми «Енергодім» та впроваджують відповідні енергоефективні заходи в будинках. 

Тепер ОСББ зможуть отримувати відсотки відшкодування за кредитами, які були оформленні на реалізацію термомодернізаційних проектів.

Нагадаємо, що у січні 2020 року міська рада Нововолинська підписала Меморандум про співпрацю з Фондом енергоефективності, а вже станом на серпень 2020 року кількість заявок на участь в Програмі від ОСББ Волинської області сягає 41 (станом на 11 вересня 2020). 

Одеська міська рада також 16 вересня 2020 року затвердила оновлену Програму підтримку ОСББ, які енергомодернізують будинки за підтримки Фонду. З 2021 року місцеві об’єднання співвласників будуть отримувати компенсацію 10% вартості робіт та матеріалів. Програма розрахована на  2021-2022 рр, фінансування становить 9 млн на 2021 рік та 11 млн грн на 2022 рік.

Нагадаємо, що до Програми «Енергодім» ОСББ з Одеської області направили вже 11 заявок (станом на 11 вересня 2020). 

Краматорська міська рада ще в лютому 2020 підписали Меморандум з Фондом енергоефективності, а в травні 2020 року затвердили Програму підтримку ОСББ, які енергомодернізують будинки за умовами Програми «Енергодім»

За умовами місцевої Програми Краматорська, ОСББ, які є учасниками Програми «Енергодім» можуть отримати відшкодування до 20% тіла кредиту — якщо виконують роботи за пакетом «А», до 30% — якщо виконують роботи за  «Б». 

У разі, якщо Фонд схвалює заявку на участь від ОСББ Краматорська  —  з міського бюджету відшкодовує частину відсотків за кредитами, які отримані на проведення енергетичного аудиту, розробку проектної документації та її експертизу (в тому числі обстеження об’єкту). 

Зараз вже 2 ОСББ з Донецької області подали заявку на участь в Програмі «Енергодім» (станом на 11 вересня 2020). 

Хотинська міська рада в лютому 2020 року затвердила оновлену Програму підтримки ОСББ, в якій вказано, що ОСББ-учасники Програми «Енергодім» можуть отримати відшкодування за кредитами, залученими на заходи з утеплення зовнішніх стін будинків, покращення фасаду — 100% річних, а  за кредитами, залученими на інші заходи з підвищення енергоефективності – 50% річних.

Актуальну інформацію про кількість та географію  підписаних Меморандумів про співпрацю, а також деталі про оновлені місцеві Програми підтримки ОСББ-учасників Програми «Енергодім» відслідковуйте на карті.