Історії успіхуPost->IDНовини

ОСББ «Чорновола-40» з міста Рівне енергомодернізувало будинок: економія енергії — близько 40%

У Рівному мешканці дев’ятиповерхового будинку, в якому створено ОСББ «Чорновола-40», у складний період повномасштабної війни завершили реалізацію енергоефективного проєкту за Програмою «Енергодім» Фонду енергоефективності. Цей будинок зведений у 1989 році і мав всі проблеми старої забудови — великі тепловтрати та суми за оплату комунальних послуг. Тому співвласники ОСББ «Чорновола-40» вирішили покращувати умови життя у власному будинку та подалися на участь у Програмі «Енергодім».

У межах комплексного пакету заходів Програми «Енергодім» у цьому будинку виконали такі роботи:

  • теплоізоляція та заміна трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання і гарячого водопостачання в неопалювальних приміщеннях;
  • гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів;
  • комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін;
  • заміна зовнішніх дверей та облаштування тамбурів зовнішнього входу;
  • заміна блоків віконних та балконних дверних у місцях загального користування будівлі та у квартирах. 

І хоч реалізація цього проєкту зайняла відносно багато часу, але результат того вартий — споживання енергоносіїв скоротилося приблизно на 40%, у будинку комфортні умови проживання, немає «недогрівів» чи «перегрівів» у квартирах, будинок став теплим та красивим. 

«Цей проєкт відносно дуже масштабний і досить не простий у реалізації. Багато ускладнень для ОСББ виникало вже у зв’язку з повномасштабною війною — здорожчання будівельних матеріалів, брак виконавців робіт та інше, — коментує Тарас Оборонов, начальник відділу підтримки клієнтів та супроводу проєктів Фонду енергоефективності. — Умови самої Програми «Енергодім» неодноразово змінювались після початку повномасштабної війни. Але попри все ОСББ «Чорновола-40» завершили свій комплексний проєкт. Результат говорить сам за себе і ми вдячні співвласникам цього будинку за мужність довести справу до завершення, долаючи всі виклики воєнного часу. Реалізувати такі проєкти дійсно дуже складно, але водночас дбати про енергоефективність своїх будинків сьогодні є життєвою необхідністю. І досвід цього ОСББ є гарним прикладом для інших».  

Основні показники проєкту ОСББ « Чорновола-40»:

  • Загальна вартість — 18,4 млн грн, з яких 10,2 млн грн — грант та 2,6 млн грн. аванс на виконання робіт, виплачений Фондом енергоефективності.
  • Власний внесок співвласників будинку — 5,5 млн грн.
  • Вартість робіт для однієї квартири (площа — 60 м²) — 38,7 тис. грн, або 645,3 грн/м² опалюваної площі.

Заощадження після проведених робіт:

  • Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку (за різницею енергетичних сертифікатів) — 811,2 тис. грн.
  • Середня річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа — 60 м²) — 5,7 тис. грн, або 94,8 грн/м².

Загалом Рівненщина серед регіонів лідерів по впровадженню енергоефективних заходів за Програмою «Енергодім» — там вже повністю або частково завершено більше 20 проєктів, 11 проєктів ще в роботі. Такій ситуації багато в чому сприяє місцева підтримка — в області діє Комплексна програма енергоефективності Рівненської області, яка відшкодовує частину банківських відсотків — 10%, а у місті Рівне — Програма «Енергодім Рівне», яка додатково відшкодовує 20% до того гранту, що надає Фонд енергоефективності, а також частину відсотків за користуванням кредитами.

Більш детальна інформація про регіональну підтримку ОСББ Рівненщини для енергомодернізації будинків  ТУТ.

Нагадуємо, що після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Програма «‎Енергодім» була адаптована до умов воєнного часу і зараз працює у спрощеному варіанті. 

ОСББ, які стали учасниками Програми до повномасштабної війни, мають можливість завершити реалізацію своїх комплексних проєктів. А нові учасники можуть рухатись до комплексної енергомодернізації будинків покроково — брати участь у Програмі «‎Енергодім» за спрощеним пакетом «А» (Суперлегкий), а потім реалізувати енергоефективні заходи за спрощеною процедурою по пакету «Б»

Програма «Енергодім» фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Міжнародна фінансова корпорація (IFC) здійснює адміністрування коштів Мультидонорського трастового фонду (МДТФ). Німецьке товариство міжнародного співробітництва — німецьке агентство з розвитку (GIZ) здійснює експертне консультування і надає технічну підтримку Фонду.